• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Bild på en man som hanterar fiskeutrustning. Mannen heter Daniel Hörvin och är ålfiskare i Hörvik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Daniel Hörvins ålabod i Hörvik pågår vintersäsongens reparation av utrustningen. Han ser senaste beskedet om fiskestopp som ett hårt slag. Foto: SVT

Ålfiskaren i Sölvesborg Daniel Hörvin: ”Gå på vattenkraftverken i stället”

Uppdaterad
Publicerad

Allt ålfiske i havet stoppas under perioden oktober 2023 till sista mars 2024, vilket gör stoppet dubbelt så långt som de senaste åren. Ett hårt slag enligt ålfiskare i Sölvesborg.

Daniel Hörvin är sjätte generationens ålfiskare i Hörvik på Listerlandet utanför Sölvesborg. På onsdagen fick han beskedet att det årliga ålfiskestoppet förlängs.

– Nu är det på gränsen att det går, säger han.

Har du någon förståelse för att det behövs ett stopp eftersom ålen är en hotad art? 

– Ja, om man börjar i rätt ände. Man skulle gå på vattenkraftverken i stället och tvinga dem bygga passager för fisk, säger han.

Följ med till Daniel Hörvins ålabod i Hörvik och höra hans reaktioner på det nya stoppet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.