• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ålfiskestoppet i svenska hav fördubblas i längd den kommande säsongen – för att ytterligare kraftigt minska fiskets påverkan på ålbeståndet. Foto: TT

Nytt beslut om ålfiske i havet: Stoppas från oktober till mars

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten beslutar nu att allt fiske efter ål i havet stoppas under perioden oktober 2023 till sista mars 2024. Stoppen införs när ålvandringen är som störst genom Öresund, och är dubbelt så långt som det varit de senaste åren.

Ålfiskestoppet blir dubbelt så långt den kommande säsongen mot hur det har sett ut de senaste åren. Det meddelar Havs- och vattenmyndigheten (HaV) i ett pressmeddelande under onsdagen. Mellan den första oktober 2023 och sista mars 2024 råder totalförbud för allt ålfiske i havet.

Det här ska enligt myndigheten leda till att fångsterna av vandrande blankål i Öresund kommer att minska betydligt, och att ålen då får bättre förutsättningar att fortsätta sin resa till Sargassohavet.

– Valet av period innebär att fångsterna av blankål i Öresund nära nog upphör. Det innebär att den blankål som utvandrar från Östersjön genom Öresund skyddas, säger Inger Dahlgren, chef för HaV:s fiskeregleringsenhet, i pressmeddelandet.

”Ett kulturarv som försvinner”

Tidigare år har ålfiskestoppet varit tre månader, senast mellan oktober och december.

– Man gör inga stora investeringar när det är sådan här framförhållning, att man får veta hur det blir ett år i sänder. Nu är ett halvt år som försvinner. Oavsett vem som drabbas så är det ett kulturarv som försvinner, säger Tomas Nordh, ålfiskare i Blekinge och fortsätter:

– Det kan ju vara att de nästa gång börjar ta av april, maj. Det är klart att vi har en oro hela tiden för hur det ska bli.

Han säger dock att beskedet från HaV kunde varit värre för ålfiskarna i Blekinge, men att deras vilja egentligen hade varit att man återgick till den ursprungliga ålförvaltningsplanen som gällde innan 2007. Den innebar 90 dagars fiske per år – men då fick tiden fördelas fritt.

– Det här påverkar inte oss helt, men det går absolut inte obemärkt förbi. Självklart är det så att vi förlorar fisketid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.