Ålfiskarna har fått nog: ”Katastrof för oss”

Publicerad

Fiskestoppet av ål kommer av allt att döma att tidigareläggas i år. Nu har Blekinges ålfiskare fått nog, och menar att ett kulturarv håller på att omintetgöras.

– Det här är kunskaper som gått i arv från generation till generation, och det kommer gå i graven, säger Tomas Nordh, ålfiskare.

Tvillingarna Tomas och Mikael Nordh i Karlshamn är två av Blekinges tolv licensierade ålfiskare. Under flera år har de fått leva med strängare fiskeregler, minskade fångster och minskade inkomster. Och i år ser det ännu mörkare ut.

– Det går inte att bedriva en näringsverksamhet med den här ovissheten som alla nya beslut medför, säger Tomas Nordh.

De senaste fyra åren har EU beslutat att varje land ska införa ett tre månader långt fiskestopp mot ål i havet. Sverige har lagt det mellan november och januari, vilket inte orsakat allt för stora bekymmer för landets ålfiskare.

Fiskeförbudet kan flyttas

På ett EU-möte i december beslutades dock att fiskeförbuden ska flyttas till den period i varje land då ålvandringen är som störst. Med stor sannolikhet innebär det att det svenska förbudet kommer läggas tidigare under hösten.

– Då kan vi räkna med att minst hälften av vår fångst kommer gå förlorad. Blir det förbud i augusti och september vore det katastrof för oss, säger Mikael Nordh.

”En liten grupp människor”

Samtidigt är de kritiska till att det enligt dem fortsätter vara ålfisket som får ta den största smällen för ålens bevarande, och att andra hot mot fiskarten – som vattenkraftverk, säl och skarv – fortsätter att behandlas styvmoderligt.

– Vi kan se att det finns mer ål i haven nu än på många, många år. Politikerna tycker inte att den här frågan är viktig, de ser bara att vi är en liten grupp människor som inte generar så mycket röster, säger Mikael Nordh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.