• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En delad bild som visar en gammal byggnad i staden med gröna och orange detaljer under kvällshimmelens ljus, samt en man i svart klädsel som står inomhus och gestikulerar med händerna i en upplyst lokal med eleganta detaljer och stolar i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkoherde Gabriel Norrgård menar att krocken blir för stor, när man väljer att lägga Världsarvsdagen i samband med allhelgonahelgen. Foto: SVT

Allhelgonakrocken: Därför bojkottar kyrkan Världsarvsfestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Inga guidningar, inga konserter och inga besök i torn och klockstaplar.

Svenska kyrkan i Karlskrona står över helgens Världsarvsfestival.

Församlingarna vill inte fira under dagar som ska ägnas åt sorg inför avlidna.

Till helgen arrangerar Karlskrona kommun för sjätte gången Världsarvsfestivalen, men den här gången sker det alltså utan att svenska kyrkan medverkar.

Och det trots att just kyrkobyggnaderna utgör en central del av världsarvet.

Enligt stadsförsamlingens kyrkoherde Gabriel Norrgård har kyrkan förgäves påpekat vad han beskriver som en ”olycklig” kalendermässig tidpunkt för festivalen.

– De hade kunnat välja i stort sett vilken annan helg som helst. Det här blir en krock och det blir ingen bra krock. Huvudsyftet med den här helgen är för oss att ta hand om människor i sorg.

Men trots kyrkans invändningar har kommunens planering för en festival just under allhelgonahelgen fortskridit som tänkt.

– Vi hoppas att förläggandet av festivalen just till denna helgen är en engångsföreteelse och att vi kan komma tillbaka kommande år, säger Gabriel Norrgård.

Kommunen: ”Beklagar det”

Kommunens världsarvssamordnare Elena Peverada beklagar kyrkans avhopp.

– Det är väldigt synd och ett ställningstagande jag måste ta med i min utvärdering framåt, säger hon.

Enligt Peverada är det en sammantagen hänsyn till andra medarrangörer som gjort att datumet trots kritiken ligger fast.

– Jag hade in i det sista hoppats att kyrkan kunde medverka med någon programpunkt med fokus på reflektion, men de tycker att det krockar och att det ligger lite för långt ifrån deras verksamhet. Jag kan bara beklaga det.

I klippet ovan: Hör kyrkoherde Gabriel Norrgård förklara kyrkans resonemang i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.