Ronnebybon Bengt Larsson är sjätte generationens fiskare och har arbetet som det i 35 år.
– Det går knappt att jämföra då och nu, då levde vi gott på fisket berättar han.
Fiskar inomskärs
Yrket har förändrats en del över åren. 2012 infördes ett fiskeförbud på lax, och 2019 på torsk i den delen av Östersjön där Bengt Larsson fiskar. Det var de två arter som stod för huvuddelen av hans inkomst. Numera får han fiska inomskärs.
– Vintern är det stora bekymret, det är ju ökenvandring för vår del. För när vattentemperaturen går ner så stannar aktiviteten av hos inomskärsarterna. Förr var ju vinterfisket vår stora period med torsk och lax men det är ju helt borta nu.
För att fortfarande kunna leva på fisket har han behövt lägga om sin verksamhet. Bland annat genom att vara med och arbeta på olika forskningsprojekt.
Spela klippet för att höra på vilka fler sätt Bengt Larsson utvecklat sin verksamhet för att kunna leva på fisket.
49 kvar på ostkusten
Bengt Larsson är en av få som är kvar i branschen. Enligt en kartläggning som SVT:s Uppdrag granskning gjort så finns det endast finns 49 yrkesfiskare på ostkusten, från Skellefteå till Simrishamn, som kan överleva på sin verksamhet.
Av dessa är det endast 29 som når upp till medianlönen för en undersköterska – 29 000 kronor före skatt. I sjöarna Hjälmaren och Mälaren finns det fler fiskare med den lönen, 35 stycken.
Men hur kan det småskaliga fisket i Östersjön blivit så pass litet? I Uppdrag granskning program ”Fisken vi ärvde” skildras de senaste 30 årens fiskepolitik och dess konsekvenser.