Föräldrastöd, föräldrastödskurs, föräldrastödsprogram, Connect, socialförvatlningen Karlskrona, Mari Sjöström och Elisabet Lilienberg Mattson kursledare och behandlare socialförvaltningen Karlskrona.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt fler föräldrar söker sig till föräldrastödsprogrammet i Karlskrona. Mari Sjöström och Elisabet Lilienberg Mattson är kursledare och upplever att många föräldrar inte vågar lita på sin egen förmåga i föräldraskapet. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Allt fler föräldrar behöver stöd: ”Många är vilsna i sin föräldraroll”

Uppdaterad
Publicerad

Ämnen som beteende, konflikt, empati och förändring tas upp i det föräldrastödsprogram som erbjuds föräldrar i Karlskrona.

Att behöva stöd i sitt föräldraskap har blivit vanligare, sociala medier misstänks bidra till det.

– Det ser så lätt ut för alla andra att vara förälder, säger kursledaren Elisabet Lilienberg Mattson.

Elisabet Lilienberg Mattsson och Mari Sjöström är båda behandlare på socialförvaltningen i Karlskrona. De är också kursledare för föräldrastödsprogrammet Connnect som erbjuds alla föräldrar i kommunen som har barn under 18 år.

Sedan 2019 har föräldrastödsprogrammet pågått i Karlskrona – och behovet har blivit större.

– Att vara förälder är svårt och många föräldrar känner sig vilsna i sin föräldraroll. Det känns som att föräldrar är mer osäkra idag. De vågar inte lita på sig själva, säger Elisabet Lilienberg Mattsson.

Idealföräldrar på sociala medier

Både hon och kollegan Mari Sjöström tror att sociala medier kan ha ett stort inflytande – när föräldrar hela tiden matas med hur andra föräldrar ser ut att ha det.

– Vi ska ha det perfekt, perfekta hem och perfekt socialt umgänge. Och allt ska läggas ut. Det finns så mycket i det, säger Mari Sjöström.

– Man tror att det är så lätt för alla andra att vara förälder. Men det är det inte, tillägger Elisabet Lilienberg Mattsson.

Både småbarns- och tonårsföräldrar

För kursledarna är det viktigt att poängtera att deltagarna inte behöver ha några stora bekymmer med sina barn.

– Vissa har inga problem alls, de vill mer ladda lite för framtiden. Det enda de i gruppen har gemensamt är att de är föräldrar, säger Elisabet Lilienberg Mattson.

Grupperna har hittills bestått av blandade åldrar – alltifrån småbarnsföräldrar till tonårsföräldrar.

– Det finns alltid någon i gruppen som kommer ha barn i samma ålder som dina. Men många har varit i det vi kallar ”mellanålder”, 8-11 år. Jag tror att det har att göra med att det är då självständighetsutvecklingen börjar så smått. Barn blir stora väldigt fort, vilket är en utmaning för många föräldrar att balansera.

Föräldrastödsprogrammet i Karlskrona startar upp nya kurser den 20 september.

Föräldraskapsstöd i din kommun:

Samtliga kommuner i Blekinge erbjuder olika typer av föräldrastöd, både kurser och möjlighet till enskilda samtal. Nedan listas ett urval.

Även Barnhälsovården har olika typer av föräldraskapsstöd.

Ronneby:

Socialtjänsten, råd och stöd familj erbjuder flera insatser, både för de som har yngre och äldre barn – med problematik och utan problematik.

IOGT-NTO har insatser för tonårsföräldrar som tillhör målgruppen nyanlända.

Sölvesborg:

Socialtjänsten erbjuder flera insatser: Bland annat Föräldrastödet Family-Lab som är en mötesplats för föräldrar och gruppen Småbarns- och Tonårs-KOMET som syftar till att minska bråk och konflikter och förbättra familjerelationer.

Olofström:

COPE för föräldrar med barn mellan 3-18 år, för att stärka föräldrarnas relation med sina barn. Kommunen och socialtjänsten erbjuder också föräldrastöd specifikt till nyanlända.

Karlshamn:

Socialtjänsten erbjuder rådgivande samtal till föräldrar. Kommunen använder sig även av föräldrastödsprogramet ABC (Alla Barn i Centrum) för föräldrar med barn mellan 3-12 år.

Karlskrona:

Föräldrastödsprogrammet Connect.

Socialtjänsten erbjuder även andra grupper och samtal för föräldrar, även inriktat på specifik problematik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.