Alma Flygare, tekniksprånget, vid ingången på NKT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ledde fyra månaders praktik Alma Flygare till en fast tjänst på NKT i Karlskrona – direkt efter gymnasiet. Foto: Jennifer Alm/SVT

Alma, 22, fick testa ingenjörsyrket – fick fast tjänst på NKT

Publicerad

När Alma Flygare tog studenten från naturprogrammet var hon säkert på att hon varken ville jobba med matematik eller el. Så blev det inte.

Om ett år tar hon examen som högskoleingenjör i elektroteknik och produktion samtidigt som hon har tjänstledigt från sitt arbete som logistikkoordinator på NKT. Allt började med Tekniksprånget.

Tekniksprånget är ett projekt av Kungliga ingenjörakademin där unga vuxna erbjuds en betald praktik innan de börjat läsa till ingenjör, så att de kan få sig en bild av yrket.

Alma Flygare är en av dem som deltagit i praktikantprogrammet efter studenten 2019. Då arbetade hon fyra månader på NKT i Karlskrona.

– Tekniksprånget gjorde att jag fick komma ut i verkligenheten, jag visste inte ens vad en ingenjör gjorde innan jag kom hit, säger hon.

Letar efter personal

Efter flera stora ordrar så ska NKT tillsätta 500 nya tjänster. Enligt företagets HR-direktör arbetar de på att öka mångfalden bland deras anställda och Tekniksprånget är en del av arbetet.

– Vi jobbar för att öka kompetensförsörjningsmöjligheterna både bland tjejer och unga. Så att vi kan säkerställa att vi har rätt kompetens för framtiden, säger Ann-Charlotte Ramström.

På vilket sätt gynnas NKT av en större mångfald?

– En större mångfald vet vi ger ett bättre resultat. Det blir roligare att jobba, det blir bättre fokus på rätt saker och nya perspektiv på olika frågor så det vet vi blir ett positivt resultat, säger Ann-Charlotte Ramström.

Så tyckte Alma Flygare om Tekniksprånget – se klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.