I en skrivelse till fd styrelseordföranden och vice ordföranden slog personalen larm – och uppmanade till granskning av bolagets ekonomi. Foto: SVT

Anställda slog larm för flera år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Redan för fem år sedan varnade personal i Utvecklingsbolaget för allvarliga brister i bolagets ledning.

Det har tidvis varit en turbulent personalsituation på bolaget – både under och efter Michael Franssons tid som vd. Vid två tillfällen har Kommunhälsan fått anlitas för att försöka gå till botten med interna konflikter och missnöje med ledningen, visar SVT Nyheter Blekinges granskning.

Första larmsignalen kom i september 2011, dagen före ett bolagssammanträde, via ett gemensamt personalmejl till dåvarande ordföranden Camilla Brunsberg (M) och vice ordföranden Christina Mattisson (S).

Karlskrona och kortköpen

”Bolaget lider sedan länge av allvarliga brister i ledarskap, vilket även avspeglat sig i de senare årens bristande budget. Därför borde en riktig genomgång av bolagets ekonomi och de VD beslut som tagits granskas noggrant”, står det i mejlet.

Bakgrunden till skrivelsen var att dåvarande vd:n Michael Fransson skulle presentera en åtgärdsplan för bolagets underskott – en plan som personalen i bolaget menade allvarligt skulle påverka bolagets drift och lönsamhet i framtiden.

Ville att det behandlades konfidentiellt

Av rädsla för personliga repressalier från vd:n vädjade personalen till styrelseledamöterna att behandla mejlet konfidentiellt. Svaret från Camilla Brunsberg kom sex dagar senare:

”För er vetskap är jag tvungen att behandla er skrivelse som en offentlig handling och diarieföra den vilket jag kommer att göra. Mvh, Camilla”. Samma dag skriver Michael Fransson: ”Camilla ringde och gav mig sitt fulla stöd, och det känns ju bra!”.

– Sådan är gången, allt måste diarieföras, säger Camilla Brunsberg (M) och tillägger:

– Som politiker och styrelseledamot för man inte en dialog bakom ryggen på en vd. Så länge man är vd är det vd som ska jobba med arbetsmiljön. Men vi fick ju vetskap om att det var oro hos personalgruppen och dålig arbetsmiljö och vi genomförde organisationsförändringar och tillsatte en ny vd, säger Camilla Brunsberg (M).

”Tar gärna för mig”

Personalen vittnade också om Michael Franssons hårda ledarstil där viktiga beslut ”ofta avgörs av dagsformen”. Och enligt flera källor till SVT Nyheter Blekinge ska också den vidlyftiga representationen varit uppe till intern diskussion.

– Jag tar gärna för mig och jag tycker inte om ja-sägare. Jag har säkert trampat folk på tårna, säger Michael Fransson.

Han medger att det funnits kritik mot honom som arbetsledare.

– Att Kommunhälsan kopplades in var relaterat till mitt ledarskap. Jag kan vara tuff och krävande och det tycker jag att en ledare ska vara. Jag hade fattat exakt samma beslut i dag som jag gjorde då, säger Michael Fransson.

Camilla Brunsberg (M) menar att styrelsen tog personalens larm på allvar.

– Vi gjorde om organisationen och tillsatte en ny vd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona och kortköpen

Mer i ämnet