En vecka innan den 54-årige Blekingeföretagaren skulle infinna sig på anstalten Tygelsjö fick Kriminalvården in en begäran om uppskov. Där berättar företagaren att han vill få sitt straff uppskjutet, eftersom han fått en tidsbegränsad anställning i ett byggföretag till januari 2021.
Kriminalvården beviljade uppskov i ungefär tre månader till, till början av oktober.
– Det är inte lätt att beviljas uppskov av oss. Vi tillämpar en restriktiv hållning eftersom lagstiftningen är skriven på det sättet. Det är i undantagsfall man får uppskov, men vi måste också beakta att de här människorna ska komma ut en dag och fortsätta leva sitt liv och förhoppningsvis göra det på ett bra sätt, så ibland finns det fog för att bevilja uppskov av olika skäl, säger Tatjana Johansen, gruppchef på Kriminalvårdens placeringssektion.
Men vad är det då för ett företag som anställt den 54-årige mannen?
”Värdelöst anställningsintyg”
Bolaget ägs av en nära anhörig till mannen – en anhörig som bor i samma hus som företagaren och som i nära anslutning till att Blekingeföretagaren fick näringsförbud klev in i ett tjugotal misstänkta bluffbolag med kopplingar till 54-åringen.
Byggföretaget är också skrivet på samma postbox i nordvästra Skåne som den 54-årige företagaren använder – och saknar F-skattsedel. Dessutom har företaget fått en betalningsanmärkning från ett byggvaruhus, gällande en faktura på 26 000 kronor som inte har betalats.
– Jag skulle inte värdera det här anställningsintyget för ens pappret det är skrivet på. Kriminalvården borde ha kunnat se vem som lämnat in handlingen, i det här fallet en nära anhörig. Sedan vilken typ av brottslighet den här mannen är dömd för, det är ju att använda precis den här typen av bolag. Man borde ha kunnat värdera det här dokumentet till noll och intet, säger Anders Björkenheim, expert på bedrägeriprevention.
”Möjligt att vi missat”
Kriminalvården vill inte uttala sig i det enskilda ärendet, med hänsyn till sekretess gentemot klienterna.
– Primärt kontrollerar vi alla bolag där någon säger att de fått en anställning med verktyget Infotorg. Vi tittar på grundinformationen, deras ekonomiska åtaganden, om bolaget är aktivt och har några anställda registrerade. Och vi kan också kontrollera mot Skatteverket att det inte finns några processer mot företaget där. Det gör vi som regel i alla fall, säger Tatjana Johansen, gruppchef på Kriminalvårdens placeringssektion.
I det här fallet saknar företaget F-skattesedel, det är skrivet på samma postadress som den dömde mannen, är det här inget ni borde ha reagerat på?
– Det är det absolut, och det är en av de sakerna som vi kontrollerar i vårt initiala skede när vi får in en sådan här uppskovsansökan.
Men här har ni ju missat det?
– Det är det mycket möjligt att vi har gjort i så fall, om det är det du påstår.
”Inte bra för mig”
Blekingeföretagaren uppger att han håller på att renovera ett bostadshus. Det är, enligt honom, ett av de byggprojekt han anställts för att jobba med, och ägs av samma anhörig som anställt 54-åringen.
– Jag har ingen kommentar till någonting, du får ursäkta. Får du aldrig nog eller?
Har du anställt dig själv i det här bolaget?
– Nej, varför?
Är det ett av dina så kallade bluffbolag?
– Bluffbolag? Jag driver ingenting. Håller du på och forskar hela tiden eller? Det är ju inte så bra för mig om du håller på så ju.