vatten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henriette Handl bor på Solgatan i Olofström. De har tröttnat på renoveringen som drar ut på tiden och att behöva springa ner på gården för att gå på toa och diska. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Åtta veckor utan vatten och avlopp – nu har de boende tröttnat

Uppdaterad
Publicerad

Åtta veckor utan vatten och avlopp – nu har bostadsrättsägarna på Solgatan i Olofström tröttnat på renoveringen som drar ut på tiden.

Från början var det sagt att reliningen av rören till vatten och avlopp i bostadsrättsföreningen Soluret skulle ta tre till fyra veckor. Sedan har tidsplanen förlängts flera gånger.

Under hösten skulle bostadsrättsföreningen på Solgatan i Olofström renovera vatten- och avloppsledningarna. Arbetet skulle ta tre till fyra veckor, men har dragit ut på tiden och nu är man uppe i åtta veckor, något som Sydöstran var först med att berätta.

När temperaturen föll frös vattenledningarna utomhus där de boende förväntas hämta vatten och diska.

– För de som är äldre, eller de som har barn, är det extra jobbigt att ha toalett och dusch på gården, säger Hakan Sadoula som bor på Solvägen i Olofström.

Osäkert när arbetet är klart

Hakan Sadoula är tveksam till att arbetet kommer att vara klart i nästa vecka, som är senaste budet.

– Det blir dyrt att inte kunna laga mat som vanligt. I vanliga fall lagar jag matlådor att ta med till jobbet – nu får jag köpa lunch varje dag så månadskostnaden ökar såklart.

Vill ha kompensation

Flera bostadsrättsägare på Solgatan vill ha reducerad månadsavgift till följd av att renoveringen dragit ut på tiden.

– Var ska vi ta de pengarna ifrån? Vi alla i föreningen har gemensamt ansvar för ekonomin och månadsavgifterna ska betala för bland annat el och fjärrvärme, säger Mats Hansson som är ordförande i bostadsrättsföreningen Soluret.

Han säger att förseningarna beror på flera problem under renoveringen – dels sjukdom och uppsägningar hos firman som utför jobbet, dels att ledningarna är i sämre skick än förväntat och att härdningen av rören går långsammare i kylan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.