Tidigare regiondirektör Peter Lilja försvarar direktörernas nya tjänster – trots anställningsstoppet. Anna-Lena Malm och Madeleine Flood får nya tjänster inom regionstaben. Foto: SVT

Avgående regiontoppen Peter Lilja gav direktörer nya nyckeltjänster – bakom politikernas rygg

Uppdaterad
Publicerad

Flera direktörstjänster försvann när politikerna skulle spara in miljontals kronor på tjänstemannasidan.

Men före sin avgång gav regiondirektör Peter Lilja överflödiga direktörer nya nyckelroller.

Ingen av dem vill berätta hur mycket de nu tjänar.

Trots stora sparkrav gjorde regiondirektör Peter Lilja överenskommelser med några av de överflödiga direktörerna om nya uppdrag. En av dem är före detta kommunikationsdirektören Madeleine Flood.

– Jag gjorde en överenskommelse med regiondirektör Peter Lilja om att lämna direktörsrollen i förtid, säger Flood till SVT.

Den 1 oktober klev hon på rollen som strateg inom regionstaben.

Fyra direktörsbefattningar inom kommunikation, digitalisering, planering och trafik försvann över en natt i politikernas beslut att spara 65 miljoner kronor inom Region Blekinges tjänstemannaorganisation.

Redan i april infördes anställningsstopp för samtliga yrkesgrupper i regionen.

Nya överenskommelser

Även Anna-Lena Malm, tidigare utvecklingsdirektör, kom överens med Peter Lilja om en ny tjänst som strateg inom regionstaben.

– Ja, så är det. Det finns en särskild överenskommelse, säger hon.

Varken Malm eller Flood vill svara på frågan hur mycket de tjänar i månaden på sina nya uppdrag.

Trots beslut om att skära ner på administrativa tjänster anser inte Peter Lilja att direktörernas nya roller strider mot den politiska viljan.

– Absolut inte, det här följer riktlinjerna för tidsbegränsat chefskap som vi har tillämpat i flera år.

Tidigare regiondirektör Peter Lilja anser att direktörernas nya tjänster följer regelverket. Foto: SVT

Efter att chefstjänsterna avslutades har Flood och Malm helt enkelt återgått till sin grundanställning, där regelverket tillåter en viss bibehållen chefslön baserat på hur länge man varit anställd, berättar Lilja.

Enligt Peter Lilja var politikerna i regionstyrelsen införstådda med de nya uppdragen för de båda cheferna.

Det håller inte regionrådet Sophia Ahlin (M) med om.

– Det är ingenting som han har informerat politiken om. Fullmäktige har beslutet om anställningsstopp och att minska antalet administrativa tjänster motsvarande 65 miljoner kronor. Vi har inte fattat beslut om några nyinrättade tjänster.

Den politiska ledningens kritik av tillsättningarna förvånar oppositionsrådet Christina Mattisson (S).

– Man kan inte kasta ut dem med badvattnet när chefsuppdraget är över. De har en tillsvidareanställning i grunden. Det borde Sophia Ahlin känna till, säger Mattisson till SVT.

Oppositionsrådet Christina Mattisson (S) och regionrådet Sophia Ahlin (M) är oense om huruvida chefernas tillsättningar är politiskt förankrade. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.