Barn i Kallinge ska få veta hur förgiftat vatten påverkat dem

Uppdaterad
Publicerad

Barn i Kallinge ska nu få nya svar om hur det PFAS-förgiftade dricksvattnet påverkat dem. En stor forskningsstudie med 3 000 barn i hela landet ska nämligen ta reda på om det farliga ämnet skadar immunförsvaret.

Den planerade studien kommer att bli den största i sitt slag i världen, rapporterar P4 Blekinge.

– Det är unikt att så många barn ingår, och att vi kan täcka ett så brett spektrum av olika halter av PFAS i kroppen, säger Kristina Jakobsson, som är professor i samhällsmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet, till radion.

Vattenskandalen i Kallinge

”Jag är orolig”

I Kallinge blev dricksvattnet förorenat av brandsläckningsskum från Blekinge flygflottilj. En av föräldrarna, Ulrika Henningsson, har under flera år tillsammans med sina barn druckit vattnet utan att veta om riskerna. Hon berättar om sina farhågor.

– När jag tänker på framtiden känner jag mig orolig, framförallt att man inte vet vad om kan hända och om barnen kan få sjukomar på grund av det här, säger Ulrika Henningsson till P4 Blekinge.

Slår i hop studier

Genom att slå i hop fyra olika studier ska forskarna ta reda på om PFAS försämrat immunförsvaret hos barn. De undersökningar som ingår i den nya studien är:

  • 600 barn i Ronneby. Öppen provtagning 2014-15 (Lunds och Göteborgs universitet).
  • 250 barn till förstföderskor i Uppsala (Livsmedelsverket, SLU).
  • 1 300 barn i skolor spridda över landet (Livsmedelsverket, SLU).
  • 850 barn i Värmland (Karlstad universitet).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet