Sofie Ceder, folkhälsosamordnare på Ronneby kommun, är positiv till att Barnkonventionen blivit svensk lag. Foto: SVT/Jennifer Alm

Nu är barnens rättigheter lag – men två kommuner saknar en strategi

Publicerad

Enligt Bris saknar nästan hälften av landets kommuner en strategi för hur barnkonventionen ska tillämpas. En av dem är Ronneby, men arbetet med att anpassa sig till den nya lagen pågår i kommunen.

Att Barnkonventionen blev svensk lag vid årsskiftet påverkar arbetet för alla kommuner i landet.

– Vi får ett högre krav på oss att jobba för barnens bästa och att lyssna mer på barn. Det tycker jag är väldigt bra, säger Sofie Ceder, folkhälsosamordnare på Ronneby kommun.

Mer kunskap behövs

För att ta sig an den nya lagen kartlades kunskapsnivån och arbetet med barnrättsfrågor i Ronneby kommun under hösten.

– Vi kan se att det finns ett behov av utbildning kring barns rättigheter. Därför ska vi jobba med att öka kunskapen hos alla och ta fram verktyg för att se till att rättigheterna blir tillgodosedda, säger Sofie Ceder. 

Olofström och Ronneby saknar strategi 

45 procent av Sveriges kommuner saknar en strategi för hur barnkonventionen ska tillämpas. Det visar en undersökning som Bris gjort. I Blekinge svarade Olofström och Ronneby att en sådan strategi saknas.

– Vi har tidigare haft en barn- och ungdomspolitisk strategi, men nu är barnrättsfrågor en del av vårt folkhälsoarbete. Det var nog därför vi svarade nej på den frågan, säger Sofie Ceder. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.