1964 godkände den svenska Medicinalstyrelsen p-pillret i Sverige och sedan dess har debatterna och åsikterna om preventivmedel varit många. Idag har sociala medier blivit en plattform för just detta.
– Det är folk som berättar om skräckhistorier eller egna erfarenheter och så berättar de om varför man ska sluta med det, säger sjuksköterskestudenten Elina Jurvelin Börjesson.
Hon tror att det kan ha påverkat hennes val och idag har hon valt att sluta med preventivmedel. Samtidigt ser hon också att det finns fördelar och har även sett klipp där unga har pratat om de mer positiva effekterna.
– Det har varit tjejer med tunga menstruationer och då har det lättat, säger Elina Jurvelin Börjesson.
”Vet inte vad man ska tro på”
Informationen och åsikterna är många likaså klippen på sociala medier och Amanda Dittlau kan tycka att det är svårt att urskilja vad som stämmer och inte.
– Man vet inte vad man ska tro på, säger Amanda Dittlau.
Hon tycker att det är bra att det pratas om preventivmedel men att problemet blir när desinformation sprids.
– Kan bli farligt i långa loppet att fel information sprids eller att man inte får veta hela bilden, säger Elina Jurvelin Börjesson.
I klippet nedan berättar forskaren om hennes oro kring att unga tjejer och kvinnor matas av negativa bieffekter av preventivmedel.