En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar två personer i sjukhuskläder som sitter i en rumsmiljö. Den högra sektionen visar en hand som håller en smartphone, med en app som visar en video eller bild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnmorskorna i Karlskrona märker att unga får felaktig information om preventivmedel från sociala medier. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

Barnmorskornas vardag: Rykten och lögner om p-piller

Publicerad

Barnmorskorna i Karlskrona behöver bemöta både rykten och missinformation som sprids på sociala medier. För när unga tar del av klipp om preventivmedel på olika sociala medier-plattformar skapar det oro och påverkar deras beslut.

När barnmorskorna Ulrika Plessen och Ann Åkerman möter ungdomar på Ungdomsmottagningen i Karlskrona har de många frågor och bristande kunskaper. Sociala medier är ofta en stor informationskälla för många unga – samtidigt sprids information som kan vara felaktig.

– Man har funderingar kring preventivmedel, om det kan ge depression, problem med akne, minskad sexlust och gå upp i vikt, är de vanligaste farhågorna, säger barnmorskorna Ulrika Plessen och Ann Åkerman.

Piller med dåligt rykte

De hormonella preventivmedlen pratas det mycket om på sociala medier – på olika plattformar växer frågor om hormoners påverkan på kroppen. Men det finns flera positiva aspekter med hormonella preventivmedel. Det kan lindra besvär som akne, mensvärk och PMS.

– De flesta mår väldigt bra på sina p-piller och kommer tillbaka och vill förnya de, men den klicken hörs inte lika ofta, Ulrika Plessen.

Vad är det för biverkningar man faktiskt kan förvänta sig?

– Ofta är det blödningstrassel speciellt i början, humör och aptit. Det är ofta uppstarten som kan bli svajig, säger Ann Åkerman.

Hör barnmorskornas oro över de negativa åsikterna om preventivmedel som sprids i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.