varg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vargen sprang ut rakt framför Hugo Olofssons bil igår morse. Foto: Hugo Olofsson

Här fångas vargen i Bräkne-Hoby på film

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har kunnat bekräfta varg norr om Bräkne-Hoby. Detta efter att ha fått in en film från bybon Hugo Olofsson.

Observatören Hugo Olofsson filmade vargen som kom utspringandes rakt framför bilen på väg till jobbet på onsdagsmorgonen, strax nordöst om Bräkne-Hoby i Ronneby kommun.

– Jag var rädd att inte hinna filma, för jag tänkte det är ingen som kommer tro mig, säger Hugo Olofsson till SVT.

– Det var häftigt att få se den, men det vill jag inte göra igen. Vi har lantbruk så man hoppas inte det blir ett revir här, säger han.

Länsstyrelsen bekräftar

Andreas Abrahamsson på länsstyrelsen berättar att efter att ha sett filmen vågade de säga att det var en varg. Efter att ha säkerställt platsen med hund är det bekräftat att det rör sig en varg i området.

– Man ska inte vara förvånad över att se varg här, det finns flera revir i södra Sverige. Men om detta rör sig om en vandringsvarg som passerar länet eller om det sker en etablering, det får vi reda ut, säger Andreas Abrahamsson.

Ytterligare observation

Ytterligare en rapport har markerats alldeles i närheten av den bekräftade observationen, i det här fallet två vargar. Men denna observation har inte kunnat gå att bedöma om det verkligen varit varg.

I sociala medier florerar olika berättelser från personer som också påstår sig ha sett två vargar tillsammans, bland annat tågpersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.