Planerna innebär hundratals bostäder i Sölvesborgs innerhamn men en utmaning är gifterna i mark och vatten. Foto: White

Beskedet: Gifter stoppar inte ny stadsdel i Sölvesborg

Publicerad

Metallerna barium, bly, kvicksilver och zink samt de cancerframkallande ämnena polycykliska aromatiska kolväten (PAH) finns i Sölvesborgs innerhamn. Det visar en ny rapport.

Men beskedet från kommunen är att gå vidare med planerna på att göra området giftfritt för att använda marken till bostäder.

Miljardprojeketet pågår sedan över ett decennium och startades av fastighetsbolaget Solixx. Det handlar om att skapa en ny stadsdel i innerhamnen i Sölvesborg.

Hotell, kontor, en marina med båtplatser och hundratals bostäder ska ersätta tidigare spannmålssilor, industribyggnader och en soptipp.

Utmaningen: Gifter i marken

Men en stor utmaning är gifterna i marken. Och nu har en ny giftrapport kommit.

Den visar alltså på för höga halter av bland annat metallerna barium, bly, kvicksilver och zink samt de cancerframkallande ämnena polycykliska aromatiska kolväten (PAH).

– Jämfört med tidigare provtagningsresultat ser det ändå lite bättre ut. Människor ska kunna bo och vistas där och vi kommer att behöva gräva bort markmassor och köra iväg till godkänd deponi samt täcka över vissa delar av området, säger Magnus Runesson, som är teknisk chef i Sölvesborg.

”Hoppas att det ska gå”

Hur mycket saneringen kommer att kosta och exakt hur den ska gå till är fortfarande oklart.

– Kommunen tillsammans med Solixx kommer att lämna in en anmälan om åtgärder till länsstyrelsen. Framåt hösten vet vi mer om kostnader och tillvägagångssätt. Vi hoppas att det ska gå att genomföra, säger Magnus Runesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.