I över tio år hade socialnämndens ordförande Miroslav Milurovic (S) också rollen som socialjour, att hantera akuta ärenden på kvällar och helger. Men efter massiv kritik och en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avsade han sig rollen tidigare i år.
Olofströms kommun började då tillfälligt samarbeta med socialjouren i Kristianstad. Ett beslut om att gå vidare med samarbetet togs av en enig socialnämnd den 27 mars.
Avgörande idag
Under tisdagen fattades kommunstyrelsen det slutgiltiga beslutet om att göra samarbetet med socialjouren i Kristianstad permanent. Sedan tidigare ingår även Ronneby, Karlshamn, Sölvesborg, Bromölla, Hörby, Östra Göinge, Osby och Hässleholm i samarbetet. Jouren bemannas av utbildade socionomer.
Samarbetet med Kristianstad kommer att kosta Olofström cirka 235 000 kronor per år. Det är en besparing jämfört med den tidigare lösningen som kostade kommunen över 600 000 kronor per år.
”Det är bra”
Oppositionspolitikern Marianne Eriksson (M) kommenterar beslutet att samarbeta med Kristianstad om socialjouren.
– Jag tycker det är bra. Om en politiker ska sköta socialjouren kan det bli situationer där det politiska uppdraget kan blandas ihop med det arbete som ska utföras av socionomutbildad personal.
Vad säger du om att samarbetet med Kristianstad också blir billigare än den tidigare lösningen?
– Olofströms kommun har en besvärlig ekonomi, så det är positivt, säger Marianne Eriksson.
”Vi var överens”
Rolf Jönsson (C), som ingår i Olofströms styre och är vice ordförande i kommunstyrelsen, kommenterar också beslutet.
– Alla var överens, nu kör vi på det tills vidare och vi är trygga med det. Men vi gör en utvärdering framöver och bedömer hur vi tycker att det fungerar, säger han.