Personal från Kustbevakningen och Sölvesborgs kommun arbetar med sanering efter oljeläckaget från passagerarfartyget Marco Polo, som i oktober gick på grund i Pukaviksbukten. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Beslutet: Sölvesborg får 17 miljoner efter oljekatastrofen

Uppdaterad
Publicerad

Sölvesborgs kommun drabbades hårt av oljeutsläppet efter att fartyget Marco Polo gick på grund i höstas. Nu får kommunen 17 miljoner kronor i ersättning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

I slutet av oktober 2023 gick passagerarfartyget Marco Polo på grund utanför Hörvik och ett stort utsläpp av tjockolja slog mot kusten längs Listerlandet.

I mars ansökte Sölvesborgs kommun om statlig ersättning för saneringsarbetet under perioden från grundstötningen fram till årsskiftet. Nu har MSB beviljat ersättningen och betalat ut drygt 17 miljoner kronor till kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet