Pressträff

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regiondirektör Peter Lilja flaggar för personalneddragningar, spela klippet för att höra vad politikerna tror om det. Foto: Jerker Hagman/SVT

Besparingar i vården – underskott på en halv miljard kronor i Region Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Stora besparingar inom sjukvården är att vänta. Region Blekinge är på väg mot ett underskott på 495 miljoner kronor i år.

Den senaste ekonomiska rapporten behandlades av regionstyrelsen på tisdagen. Den visar att förra årets underskott på 384 miljoner kronor är på väg att förvärras i år – till 495 miljoner kronor.

– Regionstyrelsen har redan fattat beslut om att skapa en ny och mer kostnadseffektiv förvaltningsorganisation. Men vi behöver göra mer, säger Robert Lindén (SD), ordförande för regionstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Redovisas till sommaren

Region Blekinge förklarar att hålet i kassan bland annat beror på den bistra samhällsekonomin och den höga inflationen. All regionens verksamhet kommer att påverkas av sparkraven och vilka besparingarna blir ska redovisas till sommaren.

– Förändringar är nödvändiga, så att vi kan ge våra invånare mesta möjliga nytta för sina skattepengar, säger regiondirektören Peter Lilja.

Under onsdagsförmiddagen höll Region Blekinge en pressträff om det ekonomiska läget och de kommande besparingarna i sjukvården.

När regionstyret presenterade sin budget i december meddelade de att de ville minska antalet förvaltningar till en.

– Den nya förvaltningsorganisationen innebär att sex förvaltningar blir en. Det ska spara 100 miljoner kronor. I maj har jag för avsikt att redovisa hur, säger Peter Lilja under pressträffen.

Enligt Lilja kommer den största besparingen att behöva göras på personalkostnader.

– Det är på den administrativa personalsidan som de största besparingarna kan göras. Det har jag också varit tydlig med internt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.