Man åtalas för folkrättsbrott i Syrien – poserade bredvid huvud

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern hemmahörande i Karlskrona kommun åtalas för folkrättsbrott. Han ska ha befunnit sig i Syrien, där han på film och bilder har poserat bredvid ett huvud.

– Bevisläget är relativt gott, säger kammaråklagare Reena Devgun.

Det var under vintern 2012 som mannen i 40-årsåldern ska ha befunnit sig i Syrien och enligt åtalet ha ingått i en våldsbejakande islamistisk väpnad grupp. Under tiden som folkrättsbrottet ska ha begåtts pågick en icke-internationell väpnad konflikt i Syrien mellan staten Syrien och ett flertal väpnade grupper.

Tillsammans med flera andra personer ska han, enligt åtalet, ha låtit sig fotograferas och filmas stående bredvid ett huvud, gjort segertecken och uttalat kränkande och nedsättande ord. Han ska också ha fotograferats med tre personer samtidigt som han riktade ett vapen mot dem.

Karlskronabo åtalad för folkrättsbrott

I åtalet står det också att bilderna och filmerna ska ha tagits i syfte för att spridas som en del av den väpnade gruppens krigspropaganda på internet.

”Bevis hämtat från annat land”

Mannen förnekar brott.

– Han tillbakavisar alla anklagelser som anförts och anser att de är fullständigt grundlösa. Det finns inget som bekräftar att det har inträffat någon händelse som utgör folkrättsbrott, säger Thomas Olsson, mannens försvarsadvokat.

I bevisningen finns filmer från händelsen och underlag från Säkerhetspolisen. På den åtalades dator ska det ha påträffats flera redigerade versioner av filmmaterialet.

– Det handlar om digital bevisning och bevisning som vi har hämtat från ett annat land. Vi har en bra dokumentation kring det som tingsrätten ska pröva, säger kammaråklagare Reena Devgun på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskronabo åtalad för folkrättsbrott

Mer i ämnet