Socialchef Cecilia Grefve Lang och Anders Wiklander, kommunens säkerhetschef, kommenterar hanteringen av IS-återvändare. Foto: SVT

Inga nya IS-återvändare i Karlskrona – som kommunen känner till

Publicerad

I våras kallades representanter för Karlskrona kommun till ett möte i Stockholm, då kommunen av Säpo bedömdes kunna få ta emot IS-återvändare. Sedan dess har ingen kommit – så vitt kommunen känner till.

– Är det något vi behöver få veta så får vi det från Säpo, säger Katarina Johansson, kommunpolis.

När Islamiska Staten (IS) föll i våras tillfångatogs flera svenska medborgare som tagit sig till bland annat Syrien. Då blommade en debatt upp om hur och om de återvändande IS-medlemmarna skulle tas emot i Sverige.

I april bjöd Center mot våldsbejakande extremism in representanter från 41 kommuner som enligt Säpo ansågs kunna få ta emot IS-återvändare under den närmaste tiden, och en av de var Karlskrona. Men utöver den återvändare som redan då bodde i Karlskrona har inga nya IS-återvändare tagits emot.

– Vi har inte fått någon information om att någon ny har anvisats hit från polisen, så jag tror det ser likadant ut nu som det gjorde då, säger Anders Wiklander, kommunens säkerhetschef.

Samarbeten i kommunen

Om Karlskrona skulle ta emot IS-återvändare har kommunen en arbetsgrupp i plats för att möta de svårigheter som kan uppstå. I arbetsgruppen ingår representanter från polisen, socialförvaltningen, kunskapsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen.

– Där är tanken att bidra med de olika kunskaper som finns. Vi har satsat mycket på att utbilda personal i ämnet våldsbejakande extremism och vad man ska vara uppmärksam på, säger Andreas Sjöstrand, enhetschef på socialförvaltningens barn- och ungdomssektion.

Skulle en IS-återvändare bosätta sig i kommunen, och har barn med sig, så inleder socialförvaltningen en utredning, säger Andreas Sjöstrand.

– Det är individuella bedömningar i varje enskilt ärende. Är det fastslaget att någon varit nere och faktiskt krigat inleder man såklart en utredning, i syfte att se vilket stöd som kan behövas, eller om någon i familjen behöver skydd eller kanske omhändertas.

Tyst från Säpo

Informationen om vilka som är IS-återvändare och var de bosätter sig finns dock främst hos Säpo. Och så länge inte återvändarna anses utgöra något hot lämnas informationen sällan vidare till polis och andra myndigheter.

– Är det något som vi anses behöva få veta så får vi det från Säpo. Vi är inte inne på individnivå, om personerna inte anses utgöra något hot, säger Katarina Johansson, kommunpolis.

Med den sekretessen från Säpo, kan ni vara säkra på att ni har tillräcklig information?

– Man får förutsätta att Säpo vet vad de gör och ha den tilliten. Men det här är inget nytt fenomen, det har kommit väldigt många nyanlända till Sverige och det är omöjligt att kolla upp vad alla har gjort tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.