Det har konstaterats ovanligt många fall av apkoppor i Europa och USA den senaste tiden. Viruset har hittills vanligtvis spritts mellan djur vilket gör att kunskapen gällande smitta mellan människor ofullständig.
Smittan i Europa ska framför allt ha skett mellan män som har sex med män.
– Den variant som man sett hittills verkar inte så allvarlig utan innebär lindriga symtom i form av utslag och blåsor, säger Blekinges smittskyddsläkare, Bengt Wittesjö.
Hit ska du vända dig i Blekinge
Hittills har Sverige bara ett konstaterat fall, men på uppmaning av Folkhälsomyndigheten har alla regioner nu sett över sina rutiner för att vara beredda när fler fall dyker upp.
– För Blekinges del ska man vända sig till Karlskronas infektionsmottagning vid symtom, för att kunna bli provtagen snabbt, säger Bengt Wittesjö
Trots många fall – inga tecken på epidemi
Utvecklingen har väckt oro för storskaliga utbrott, men jämfört med covid-19 bedöms apkoppor vara mindre smittsamt, då närkontakt krävs för att den ska överföras.
Men än finns ingen anledning till oro för att det ska leda till en ny epidemi eller pandemi. Det menar flera experter, så även Blekinges smittskyddsläkare.
– Än så länge finns inga tecken på att den ska vara så smittsam så att det sprider sig så snabbt. En lärdom vi fick av covid-19 är ju smittspårningen, så dyker det upp fall så uppdateras vi på siffrorna dagligen.
DETTA VET VI OM APKOPPOR
- Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus
- Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor
- Sjukdomen förekommer främst i västra och centrala Afrika
- Sjukdomen ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på huden, men symtomen är ofta milda. Feber och svullna lymfkörtlar kan också vara tecken på sjukdomen
- Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorgan och runt analöppning uppstå
- Inkubationstiden, tiden från smitta till att sjukdomen bryter ut, är vanligen 6 till 13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar
Källa: Folkhälsomyndigheten