”Genom klassificeringen ges tillgång till att vidta smittskyddsåtgärder som syftar till att förhindra ytterligare spridning”, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande. Foto: Marko Säävälä/TT

Apkoppor klassas som allmänfarlig sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att apkoppor ska klassas som en allmänfarlig sjukdom. Det meddelade socialminister Lena Hallengren under fredagen i ett pressmeddelande.

”Genom klassificeringen ges tillgång till att vidta smittskyddsåtgärder som syftar till att förhindra ytterligare spridning”, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande. Beslutet kom efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten.

”Det är också viktigt att information når ut till riskutsatta grupper och att sjukvården är beredd på att hantera och smittspåra misstänkta fall”, säger Hallengren vidare.

Flera fall upptäckta i USA och Europa

Flera fall av den sällsynta sjukdomen apkoppor har upptäckts i USA och Europa. I Storbritannien har antalet bekräftade fall fördubblats på kort tid och myndigheterna i landet meddelade under fredagen att man hittat elva nya fall av viruset, vilket innebär totalt 20 bekräftade fall i landet.

Under torsdagen upptäcktes det första svenska fallet i Stockholmsregionen.

Sjukdomen ger vanligtvis symtom som feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla och hudutslag med blåsor. Den smittar vanligen från djur till människor, men kan undantagsvis även överföras vid nära kontakt mellan människor.

Nu meddelar regeringen att apkoppor ska klassas som en allmänfarlig sjukdom. Enligt smittskyddslagen innebär det ”smittsamma sjukdomar som kan vara livshotande, innebära långvarig sjukdom eller svårt lidande eller medföra andra allvarliga konsekvenser och där det finns möjlighet att förebygga smittspridning genom åtgärder som riktas till den smittade.”

Hör FHM om första fallet av apkoppor i Sverige:

Detta vet vi om apkoppor

  • Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.
  • Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.
  • Sjukdomen förekommer främst i västra och centrala Afrika, fall rapporterade i övriga världen har oftast resekoppling till den regionen.
  • Sjukdomen ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på huden, symtomen är ofta milda. Feber och svullna lymfkörtlar kan också vara tecken på sjukdomen.
  • Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorgan och runt analöppning uppstå.
  • Inkubationstiden, tiden från smitta till att sjukdomen bryter ut, är vanligen 6 till 13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.
  • Flera fall av det sällsynta viruset har upptäckts i USA och Europa. I Sverige har hittills ett fall konstaterats.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.