Blekinges unga har svårast att hitta jobb

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kom nya arbetslöshetssiffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, och allra värst är det för ungdomarna i Blekinge län. Enligt Arbetsförmedlingen är drygt var fjärde person i åldern 18 – 24 arbetslös.

En av dem är Joan Svensson, som varit arbetslös i snart ett år.

Söker jobb, spelar gitarr, skriver låtar. Det är vad 21-åriga Joan Svensson gör på dagarna. Han har varit på jakt efter arbete sedan förra sommaren men förutom några veckor på en praktikplats har inget hänt.

– Man måste ha erfarenhet vilket är svårt att ha i bagaget om man inte har jobbat, säger Joan Svensson.

Den situationen Joan Svensson beskriver är han inte ensam om. I Blekinge län finns landets största andel arbetslösa unga vuxna.

I centrala Ronneby talar SVT med flera unga vuxna som har erfarenhet av detta. Några av dem är Markus Gunnarsson och Sanne Stensson.

– Jag skulle gått ut på praktik men så blev det inte eftersom min handläggare blev sjukskriven. Så jag gick och väntade i fyra månader på ingenting, säger Markus Gunnarsson.

– Nu jobbar jag på ett eget företag, men jag har varit arbetslös sedan 2010. Jag tycker att det är väldigt tufft, säger Sanne Stensson.

Tufft läge sedan 2008

När finanskrisen kom 2008 slog den hårt mot Blekinges industrier. Många arbetstillfällen försvann det blev nästan omöjligt för många unga att få jobb. Sedan dess har det bara blivit värre och arbetslösheten bland de som är i åldern 18 – 24 år har stigit ordentligt. Det har skett trots en mängd satsningar på jobbstöd och praktikplatser.

Joan Svensson gjorde nyligen praktik i Bräkne-Hoby. Han hoppas att det ska leda till sommarjobb säger han och berättar om vad han gjorde på praktiken.

– Lite lagerarbete, satt i kassan, skrev ut skyltar, var trevlig mot kunderna.

Sommarjobb, fast anställning eller tillbaka till arbetslöshet. Utgången av de olika praktiksatsningarna har varierat men Arbetsförmedlingen är nöjd med sin insats givet de förutsättningar som finns i länet.

– Alla de samarbeten vi har funkar, vi får ut fler ungdomar i jobb. Det kanske inte är tillräckligt för vi ligger fortfarande på de höga siffrorna. Men jag tror att det kanske är kopplat till att Blekinge inte har de ingångsjobb till ungdomar som finns i storstadsområdena, säger Nada Mladadenovic, chef för Arbetsförmedlingen i Karlskrona Ronneby.

Svenskt Näringsliv optimistiskt

– Det finns jobb! Vi har jobb här, till exempel ett call centre-företag som inte får sökande och öppnar kontor i  Malmö och Växsjö istället för där finns de som söker jobben. Det finns jobb som kan vara instegsjobb för unga, säger Carina Centrén, regionschef för Svenskt Näringsliv i Blekinge.

Hur kan arbetslösheten vara hög om det finns lediga jobb? Hos Ronneby kommun menar man att det finns mer att göra när det gäller att sammanföra de unga och företagen. Men man menar samtidigt att det också kan handla om den egna inställningen hos vissa unga vuxna.

– Man förväntar sig att få ett arbete inom det man är utbildad till och det ska man ha direkt efter att utbildningen är färdig. Så är det ju inte, säger Roger Fredriksson (M), kommunalråd i Ronneby.

Efter flera år av kris ska nu Ronneby tillsammans med Blekinges andra kommuner, samt bland andra arbetsförmedlingen och högskolan, analysera problemen för att hitta en lösning.

”Bättre sent än aldrig”

– Hade vi satt oss ned redan när den första finanskrisen slog till i slutet av 2008 så hade vi stått bättre rustade i dag. Men, bättre sent än aldrig, säger Roger Fredriksson (M), kommunalråd i Ronneby.

Om de här ansträngningarna kommer att fungerar åter att se men Joan Svensson har redan bestämt sig.

Efter sommaren flyttar han till en annan stad för att plugga och han kan inte tänka sig att flytta tillbaka till Blekinge senare. 

– Never, jag har redan flyttat tillbaka en gång för mycket, säger Joan Svensson. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.