Boverkets ovanliga julpost: En vedspis från Närke

Uppdaterad
Publicerad

Först skickades vedträn. Nu når kampanjen mot Boverkets skärpta miljökrav en ny nivå. I veckan postas en hel vedspis till myndighetens huvudkontor i Karlskrona.

Det som fick fart på protestkampanjen var Boverkets förslag till nya regler som hotade att stoppa gamla vedspisar och kaminer från att återinstalleras i nybyggen. I sociala medier formerade sig snabbt det så kallade Vedspisupproret, som i början av året skaffade sig rubriker genom att skicka vedträn till bland annat Boverket. Därefter förlängde myndigheten övergångsperioden för undantag till den 30 juni 2019 – men protesterna har fortsatt.

I dag har över 20 000 personer anslutit sig till gruppen, som bland annat menar att vedspisen är en värdefull del av det svenska kulturarvet.

– Men den innebär också en extra säkerhet vid exempelvis en kris. Det är en värmekälla som kan rädda hela huset om det blir strömavbrott. Då kan man laga mat och värma sig, förklarar Mikael Edström, som är en drivande kraft bakom Vedspis.

”Litet problem”

Målet är att få undantaget att gälla permanent och i veckan fortsätter protestkampanjen med en ny, spektakulär aktion. Den här gången är det en hel vedspis som skickas till Boverket, där den måste tas om hand och diarieföras.

Avsändare är Bengt Nikander i Askersund i Närke. Han har förberett posttransporten och uppger att portot landar på cirka 1 500 kronor.

– Vi vill göra opinionen medvetna om att det här är ett försvinnande litet problem, där det inte heller finns något underlag som visar att en återanvänd vedspis får någon reell påverkan på miljön, säger Bengt Nikander. 

Ska diarieföras

Enligt Anette Martinsson, jurist på Boverket, ska den kommande leveransen betraktas som vilken handling som helst – förutsatt att det finns ett medföljande budskap eller en text.

– Då är det en allmän handling som våra vaktmästare får ta hand om och bereda plats för. Den ska diarieföras och förvaras här på Boverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.