Från och med den 1 juli i år ändras reglerna vid installationer av kaminer och pannor som eldas med pellets och ved. Regeländringen har gjorts för att minska utsläppen och gäller främst vid nybyggnation.
Men reglerändringen har rört upp mycket känslor, inte minst på sociala medier. Nu har över 18.000 personer anslutit sig till facebookgruppen Vedspisupproret. De har bland annat oroat sig över att det inte längre ska gå att installera en tidstypisk spis i ett äldre hus.
– Vi förstår att många har frågor och funderingar kring vad som gäller och om hur Boverket arbetat. Vi har tagit till oss dessa synpunkter och nu förtydligat och uppdaterat informationen på vår webbplats, säger Yvonne Svensson rättschef på Boverket.
Flexibla regler
Boverket förtydligar också att reglerna är flexibla när det gäller befintliga byggnader och det finns möjlighet till anpassning av kraven, särskilt i äldre, kulturhistoriska byggnader. Det är en handläggare på kommunen som gör en enskild bedömning i varje fall.
– Vi rekommenderar alla som är osäkra att kontakta sin kommun, säger Yvonne Svensson.
På Boverkets webbplats går det nu också att ta del av flera förtydligande exempel.
Exempel :
Har en byggnad tidigare haft en vedspis som under en tid har varit undanställd och man vill återinstallera den, så är det ett starkt skäl för att anpassa kraven.
Önskar man installera en 1800-talskamin i en sportstuga från 1930-talet kan det vara svårt att argumentera för att den skulle vara speciellt väl anpassad till byggnadens ålder och karaktär. Däremot kan det gå bra att installera en kamin från 1930-talet.
På Boverkets webbplats kan du läsa mer om vad som gäller för kaminer och vedspisar.