Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Så farlig är vedeldningen – kan leda till andningsproblem

Uppdaterad
Publicerad

Forskare beräknar att cirka tusen svenskar årligen dör i förtid till följd av utsläpp från vedeldning. Orsaken är de mycket små partiklar som bildas vid ofullständig förbränning. Och de minsta partiklarna kommer i högre grad från vedeldning än från trafiken.

Det finns vetenskapliga rön kring hur mycket människors hälsa påverkas av luftföroreningar. För att beräkna storleken på hälsoeffekter och antalet förtida döda på grund av vedeldning har man undersökt utsläppsnivåer i olika områden och hur stor befolkningen är på dessa platser. Man har på detta sätt kunnat skatta hur många invånare som exponerats för olika halter av luftföroreningar och hur många som blivit sjuka. Hur arbetet har bedrivits redovisas i en rapport som finns på Naturvårdsverkets hemsida.

Av rapporten framgår att kostnaderna för ohälsa till följd av alla typer av luftföroreningar 2010 beräknas till 35 miljarder kronor. I Enligt studien innehåller

Vedeldning

Utsläppen har inte minskat mycket

Enligt en studie av Naturvårdsverkets forskningsprogram SCAC från februari 2017 innehåller vedrök luftföroreningar som kan leda till problem med andningsvägarna. Utsläppsnivåerna när det gäller vedeldning har inte minskat mycket de senaste 25 åren, till skillnad från trafik- och industriutsläpp. 1990 låg utsläppsnivån på 6.500 ton per år. 2016 var mängden utsläpp bara något mindre:  6.000 ton.

Det går alltså trögt att minska utsläppen från vedeldning. En förklaring är svårigheten att hitta tekniska lösningar som passar mindre skorstenar.

– Det krävs politiska beslut för att få ner utsläppen ytterligare, säger Ulf Troeng som är handläggare på Naturvårdsverket.

En åtgärd som nyligen har vidtagits är att Naturvårdsverket tillsammans med kommunerna skickat ut en instruktion till hushållen om hur man eldar på rätt sätt. En annan myndighetsåtgärd är Boverkets krav på godkända pannor och kaminer vid nybygge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vedeldning

Mer i ämnet