Marcus Perlitz har köpt en gammal vedspis för 2000 kronor som han har installerat själv i sitt hus. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Boende på landsbygden protesterar mot vedeldningskrav

Uppdaterad
Publicerad

Om gamla vedspisar behöver bytas ut till nya miljögodkända spisar finns risken att många avstår ur kostnadssynpunkt. Därmed försvinner tryggheten att kunna använda spisar under exempelvis strömavbrott, menar vedspiseldaren Marcus Perlitz som är kritisk till de nya miljökraven.

Från och med den första juli i år träder Boverkets nya regler i kraft som gäller att alla vedkaminer och spisar måste vara miljögodkända. Men beredskapen på landsbyggden vid eventuella strömavbrott är viktigare än att ha en miljögodkänd vedspis, menar kritikerna.

En av dem är Marcus Perlitz som bor i Benestad söder om Alvesta. Han eldar med ved i sin gamla vedspis som han köpt begagnad för 2000 kronor.

Vedeldning

– Hade den varit ny och kostat 15 000 kronor så hade jag aldrig köpt den och då hade jag aldrig haft någon vedspis, säger Marcus.

Behövs ur beredskapssynpunkt

Även från regeringshåll anses det viktigt att kunna fortsätta ha möjlighet att elda med ved på landsbygden. I en debatt i riksdagen om Boverkets föreskrifter om vedspisar den 6 februari sade Peter Eriksson (MP) att det behöver finnas möjlighet att elda med ved när det blir kallt eller när strömmen går.

– Jag är definitivt för att vi har en trygg och säker möjlighet att elda med ved på landsbygden. Vi behöver det ur en beredskapssynpunkt, sade Peter Eriksson.

Hoppas att reglerna ändras

Marcus Perlitz hoppas nu att regeringen och Boverket ändrar reglerna så att äldre vedspisar kan monteras i hus på landet. Om inte det sker tror han att det kan bli problem i framtiden.

– Då kommer väldigt många människor som inte har pengar att avstå från att installera spisar, och då kommer de inte ha någon beredskap, menar Marcus Perlitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vedeldning

Mer i ämnet