S och C vill livesända regionstyrelsens möten. Styret vill tvärtom hålla stängda dörrar. Foto: SVT/Arkiv

Bråk om stängda möten i Region Blekinge: ”Fel väg att gå”

Uppdaterad
Publicerad

Webbsänd regionstyrelsens möten för allmänheten, det vill nu oppositionen i Region Blekinge. Samtidigt tar styret ett motsatt beslut – att ha stängda dörrar.

S och C i Region Blekinge har gemensamt lämnat in ett initiativärende om att regionstyrelsens sammanträden bör webbsändas för allmänheten – för att öka öppenheten och transparensen inför politiska beslut som tas. Det skickade oppositionen i ett pressmeddelande under onsdagseftermiddagen.

– Vi vill göra det tillgängligt för alla och kunna höra de diskussioner som föregås. Protokollen blir ju mer formella. Det hade kunnat öka förståelsen och förhoppningsvis också intresset för många regionala frågor, säger Christina Mattisson (S).

Vill tvärtom – stänger för allmänheten

Knappt en timme senare skickades ytterligare ett pressmeddelande, den här gången undertecknat regionstyret med SD, M och KD.

Styret vill tvärtom stänga regionstyrelsens möten och hänvisar till nya säkerhetsföreskrifter från regeringen.

– Vi ser över säkerheten i regionen på alla plan. Egentligen är det praxis med stängda möten enligt kommunallagen, men regionen har tidigare valt att allmänheten ska ha tillträde till dessa, säger Robert Lindén (SD), regionstyrelsens ordförande.

”Helt fel väg att gå”

Styrets beslut är något som oppositionsråd Christina Mattisson inte kände till när SVT når henne.

– Detta visste jag inte om. Jag tycker vi borde haft ett resonemang. Det är helt fel väg att gå, vi har redan en löpande säkerhetspolicy.

Styrets beslut ska gälla från den 1 februari. Regionfullmäktiges möten är fortsatt öppna för allmänheten.

– Vad är vitsen om vem som helst ändå kan klampa in på fullmäktige, som dessutom är ett mycket större möte?, säger Mattisson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.