Att studenter inte tar examen kan skapa problem om arbetsmarknaden vänder, enligt Eva Pettersson, prorektor på BTH. Foto: SVT

Prorektorn om avhoppen: ”Studenterna lämnar utbildningen för jobb”

Publicerad

Endast elva procent av studenterna som påbörjar spelutbildningen Technical artist i spel på BTH tar ut sin examen. En av anledningarna är att studenterna får jobb innan de hinner avsluta studierna, menar prorektor Eva Pettersson.

Cirka 40 procent av alla studenter som påbörjar ett program på Blekinge Tekniska Högskola tar examen. Men på utbildningen Technical artist i spel är siffran betydligt lägre. Endast elva procent av studenterna som påbörjar programmet tar ut sin examen.

Programmet riktar sig till studenter som vill jobba inom spel- eller mediebranschen, med kurser inom både grafik och programmering.

– Elva procent är lågt. Men alla it-program ligger lågt när det gäller att studenterna tar ut sin examen, säger Eva Pettersson, prorektor på BTH.

God arbetsmarknad

En anledning till avhoppen från it-utbildningarna är att studenterna får jobb innan de gått klart, menar Eva Pettersson.

– Arbetsmarknaden är god för de här studenterna och de behöver inte en examen för att få jobba i branschen, säger hon.

Andra avhopp tror hon kan förklaras med att utbildningarna inte uppfyller studenternas förväntningar eller är mer krävande än vad studenterna föreställt sig. 

Kan skapa framtida problem

Från högskolans sida uppmuntras studenterna att ta sin examen.

– Om arbetsmarknaden vänder vet vi att många studenter kommer tillbaka för att avsluta sina studier. Då kan utbildningen ha förändrats, vilket gör det svårare för dem att ta sin examen, säger Eva Pettersson.

Är det ekonomiskt försvarbart att ha en utbildning som så få går ut?

– Inte om man ser till studentens eller landets ekonomi. Men om man räknar in att många studenterna som lämnar utbildningen jobbar inom branschen har vi ju lyckats med att utbilda dem så långt, säger Eva Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.