studenter, rektor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Satsning på fristående kurser har gjort att fler studenter söker sig till BTH. Foto: SVT

BTH:s rekord i antal nya studenter – växer mest i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge Tekniska Högskola växer mest procentuellt i södra Sverige. Totalt har 3 657 studenter antagits till hösten, vilket är 500 fler än förra året.

– Det är otroligt roligt att fler vill läsa högre studier, säger Eva Petterson, prorektor.

Antagningen till högskoleutbildning ökar på flera håll i hela landet– totalt 33 av 39 universitet och högskolor tar in fler sökande jämfört med hösten 2023, enligt Universitets- och högskolerådet, Uhr.

På nationellt plan vill regeringen satsa på utbildningar inom STEM-området (science, technology, engineering, mathematics) – och det menar Eva Pettersson är en av förklaringarna till varför antagningarna har ökat just på BTH.

– De områdena stämmer ju väldigt bra överens med det som BTH står för. Vi har hälsa, vi har teknik och det andra områdena runt omkring, säger hon.

Utmaningen: behålla kompetensen

Samtidigt som det pågår en marinteknisk boom i länet, har företag gått ut med att Blekinges industrier lider av en kompetensbrist och att det är svårt att hitta folk att anställa.

Det är en utmaning som Eva Pettersson är medveten om.

– Inom våra tekniska utbildningar så är det en större konkurrens om de studenterna och storstäderna lockar. Här är vårt samarbete med den regionala industrin väldigt viktig – vi behöver verkligen den arbetskraften.

Distanskurser

Även om söktrycket har gällt främst de fristående kurserna som kan läsas på distans, så ser hon inget problem med att det skulle påverka att färre stannar i länet.

Hör henne berätta varför i klippet ovan

Vad är STEM-strategin?

STEM-strategin är regeringens sätt att planera och möjliggöra att Sverige utvecklas som ingenjörsland inom ämnena naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik.

Strategin spänner över hela utbildningssystemet, från förskola till forskarutbildning, med syftet att kunna möta den kompetensbrist som finns inom både privat och offentlig sektor.

Arbetet är i full gång och regeringen beräknas presentera strategin i slutet av 2024.

Källa: regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.