Just nu är kommunens första förstärkta familjehem i sluttampen av sin utbildning och snart kan familjen ta emot sin första placering.
– Vi ska utvärdera hur det går men målet är att vi ska ha två sådana här hem i framtiden, säger Petra Jonskog som är enhetschef på Karlskrona kommuns socialförvaltning.
Vill minska på HVB-placeringarna
I ett förstärkt familjehem så ges den typen av vård som finns på HVB-hem istället i ett familjehem där det endast finns en placerad ungdom.
Genom att införa placeringsformen så hoppas Karlskrona kommun att minska sitt användande av HVB.
Kritiserad placeringsform
HVB är nämligen en placeringsform som på senare tid har kritiserats. SVT Nyheter har gjort flera granskningar som visar att miljön, som är tänkt att få ungdomar på rätt köl, istället är en rekryteringsplats in i tyngre kriminalitet.
– Det finns en smittorisk med HVB som vi vill komma ifrån, säger Petra Jonskog.
Det har även visats sig svenska kommuner betalat över 200 miljoner kronor till HVB-bolag kopplade till organiserad brottslighet, något som fått socialtjänstministern att reagera starkt och ge Ivo i uppdrag att skärpa tillsynen.
Tänkt som ett komplement
Idag har Karlskrona kommun tio barn placerade på HVB-hem och de arbetar för att den siffran ska minska.
– Då kan förstärkt familjehem fungera som ett komplement, säger Petra Jonskog.
Men är förstärkt familjehem ett alternativ till HVB-hem – och vad är det för något? I klippet svarar docenten Martin Bergström på det.