En delad bild med två sektioner. Till vänster syns en suddig bakgrund med personer i en social situation. Till höger Martin Bergström som sitter framför en dator med hörlurar, fokuserad på skärmen. Bakgrunden är neutral och en aning suddig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Docenten Martin bergström är sakkunnig i det kunskapsunderlag om förstärkta familjehem som tas fram just nu nationellt. Spela klippet för att höra honom berätta om fördelarna och nackdelarna med placeringsformen. Foto: Karin Karltun/SVT

Forskaren om att minska HVB-placeringarna: ”En god idé”

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna vill att fler kommuner ska använda sig av förstärkt familjehem vid vård av unga. Och den forskning som finns visar att metoden är mer effektiv än HVB-hem – om den görs på rätt sätt.

Regeringen har gett Socialstyrelsen och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, i uppdrag att öka kunskapen om förstärkta familjehem. Målet är att förbättra förutsättningarna för kommunerna att välja den typen av placering.

En av forskarna som är sakkunnig i arbetet är Martin Bergström som är docent i socialt arbete vid Lunds universitet. Han berättar att forskningen visar att den här typen av placeringar generellt är bättre än HVB.

– Vi vet att den största riskfaktorn att fortsätta ett utåtagerande beteende är att samla de här barnen i grupp, och på HVB-hem så bygger hela placeringsformen att man bor i grupp, säger han.

Oklart hur många som finns

Hur många kommuner som använder sig av förstärkta familjehem är oklart men ska nu kartläggas av Socialstyrelsen.

Ett problem är dock att det inte finns en direkt definition av vad ett förstärkt familjehem är. Och det kan ställa till det då kommunerna egentligen kan kalla sätta epitetet på vad som helst.

Martin Bergström tror att en definition skulle gynna behandlingsformen.

– Då kan man börja undersöka om man gör det man tänkt och då kan vi garantera att barnen i familjehemsvård får det som de behöver, säger han.

Vad är fördelen med förstärkt familjehem och kan det ersätta HVB? Spela klippet för att höra Martin Bergström svara på tre frågor om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.