Utmärkelsen delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och kulturchefsförening. Av 223 kommuner som deltog i undersökningen som ligger till grund för utmärkelsen var Olofström vassast i år. Framför allt handlar det om hur kommunen har arbetat för att få så många som möjligt att ta del av friluftslivet.
– Vi har bildat ett forum med alla föreningar och organisationer som nu använder skogen som en arena. Vi har även anordnat workshopar i skolorna med inriktning på friluftsliv, säger Daniel Ottosson.
Skapat medborgarforum
Kommunen har även anordnat medborgarforum men kvällar där Olofströmsborna har fått komma och lämna förslag på hur friluftslivet ska utvecklas. I och med utmärkelsen har kommunen fått 50 000 kronor till sitt fortsatta arbete.
– Nu kommer vi fira detta och sen fortsätta arbetet framåt, säger Daniel Ottosson.
Karlskrona näst bäst i länet
Fler kommuner i Blekinge har deltagit i undersökningen där kommunerna få svara på frågor om planering, information, samarbete och aktiviteter. Karlskrona knep en nionde plats, Karlhamn hamnade på plats 16 och Sölvesborg, plats 47.
Här är motiveringen till förstapriset:
Olofströms kommun har genomfört en omfattande samverkansinsats genom medborgarforumen ”Påverka friluftslivet och naturvården” och genom workshopen ”Skolnära skogar”. Arbetet blev en spännande process där invånare, föreningar, organisationer och pedagoger från kommunens skolor och förskolor deltog. Hela processen dokumenterades och därefter skapades ett naturvårds- och friluftsprogram.
Årets friluftskommun – tidigare vinnare
2010 Sundsvall
2011 Örnsköldsvik
2012 Örebro
2013 Örebro
2014 Leksand, Söderhamn och Örebro (tre vinnare)
2015 Örnsköldsvik
2016 Örnsköldsvik
2017 Huddinge och Örebro (två vinnare)
2018 Sundsvall