En grupp människor sitter vid ett bord och applåderar. Det ligger rosor på bordet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tio studenter på vuxenutbildningen i Karlskrona avslutar under fredagen sina studier inom industri och marin teknik. Hör studenterna berätta i klippet. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

De blir först att ta examen i marin teknik i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

De första studenterna inom den nya nationella yrkesutbildningen marin och industriteknik har nu tagit examen i Karlskrona.

Utbildningen är den första i sitt slag och är skräddarsydd efter branschens behov.

Knappt tio studenter på vuxenutbildningen i Karlskrona blir de första att ta examen från den nya utbildningsformen nationell yrkesutbildning, som infördes på pilot av regeringen under hösten 2024.

En av studenterna är Mudar Saad Eddin, som vågade sig på ett karriärbyte efter åtta år som lärare.

– Jag gillar att fixa, montera, reparera och serva, säger han.

Och just utbildningens korta längd på 20 veckor var en av aspekterna som lockade.

– Det var guld värt, säger han.

5000 ska rekryteras i Karlskrona

Under utbildningens gång har studenterna gjort studiebesök och praktik på flera industrier i Karlskrona och resten av Blekinge: Roxtec på Verkö, Volvo i Olofström och Saab Kockums.

Men trots ett skriande behov inom den marintekniska branschen – som ska rekrytera 5000 personer till 2030 bara i Karlskrona – är utbildningen ingen garanti till ett jobb direkt efter examen.

Åtminstone inte under rådande omvärldsläge.

– Det beror på behovet. Just nu med Trump och hotet med tullarna är det lite svårare. Men jag har haft en intervju och håller tummarna, säger Mudar Saad Eddin.

Hör mer om utbildningen i klippet.

Ntionell yrkesutbildning (NY)

Nationell yrkesutbildning (NY) är en ny form av yrkesutbildning på gymnasial nivå för vuxna. Utbildningarna ska möta arbetslivets behov och syftar till att den studerande snabbt ska komma i arbete inom bristyrken. Under införandet av utbildningsformen sker den som en pilotverksamhet som sträcker sig under 2024 – 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.