man i kostym vid byggarbetsplats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots utmaningar – Roxtecs vd Magnus Holmberg spår en ljus framtid för industrierna på Verkö. Hör varför i klippet. Foto: Agnes Norup/SVT

Marinteknisk boom i Karlskrona – ska ge 5 000 jobb till 2030

Uppdaterad
Publicerad

Industrierna på Verkö växer så det knakar samtidigt som upprustningen av försvaret går på högvarv.

Flera Karlskronaverksamheter med koppling till marinteknik går en ljus framtid tillmötes.

Prognosen: 5 000 nyanställda till 2030.

Stora delar av Verkö består för tillfället av byggarbetsplatser. På den norra delen av industriön står NKT i begrepp att bygga sitt tredje och högsta torn någonsin, något som undervattenskabeltillverkaren menar ska ge 500 nya jobb till 2027.

Till söder bygger Roxtec en ny lagerhall. Efterfrågan på deras tätningslösningar, bland annat till havsbaserade vindkraftsparker världen runt, gör att företaget snabbt växer ur de befintliga lokalerna på Verkö.

– Om vi skulle kunna anställa cirka 50 personer om året i Karlskrona till 2030 så tror jag det är en lagom tillväxttakt för Roxtec, säger vdn Magnus Holmberg om den pågående industriboomen på Verkö.

Oroande brister för framtiden

Samtidigt som industrierna rekryterar pågår en liknande tillväxtresa inom Marinbasen, Saab Kockums, Försvarets materialverk och Kustbevakningen.

Sammanlagt finns behöver försvarsgrenarna rekrytera cirka 800 anställda inom de närmsta åren, spår Karlskronas marintekniska centrum.

Kompetens- och bostadsbrist kan sätta käppar i turbinen. Redan våren 2023 uppgav NKT att ett flertal personer tackat nej till en anställning på grund av bostadsbristen.

Men Magnus Holmberg på Roxtec är alltjämt optimistisk. Hör varför i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.