En delad bild som visar två scener. Till vänster sitter två personer på en soffa i ett hem, med en inredning som inkluderar en trappa i bakgrunden. Till höger visas en medicinsk miljö där vårdpersonal arbetar med ett nyfött barn som får medicinsk hjälp, omgiven av utrustning och sladdar. Prematur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik och Rebecka Stenberg har tre barn, men ett av barnen fick inte stanna i livet. Hör föräldrarna berätta om hur det var när Wille föddes i vecka 22+3. Foto: SVT

Deras son föddes i vecka 23 – överlevde bara i tio dagar

Publicerad

Familjen Stenberg i Bräkne-Hoby skulle bestått av fem personer.

Men Wille fick aldrig följa med hem från sjukhuset efter att han fötts i vecka 22+3. Istället avslutades intensivvården efter tio dagar – en vård som familjen är tacksamma över att man ändå försökte ge.

Den 4 december 2020 föddes Wille på Blekingesjukhuset i Karlskrona, då i vecka 23 (22+3). Tio dagar senare avslutades intensivvården.

– De sa att nu finns det ingen återvändo. Det är bara respiratorn som går. Så då sa vi att då gör vi det: Då stänger vi av den, berättar pappa Erik Stenberg.

Hos familjen i Bräkne-Hoby i Blekinge skulle det bott fem personer. Men även om mittenbarnet Wille inte fick följa med hem, så är storebror Måns alltid noga med att säga att han har två småsyskon.

– Det kändes som det fanns hopp i början, då han inte hade fått någon hjärnblödning. Det var egentligen de två sista dagarna som han blev sämre och vi insåg att vi kommer ju inte få ta med honom hem, säger mamma Rebecka Stenberg.

Sverige räddar barn tidigt

I Uppdrag gransknings Mirakelbarnen skildras barn som föds från vecka 22, hur det skiljer så lite mellan livet och döden och att det på flera håll i världen höjs frågetecken kring Sveriges val att rädda barn så tidigt.

Var det bra att de försökte ge all intensivvård?

– Ja. Det hade nog varit väldigt dåligt samvetsmässigt om man inte hade gjort det. Sen är det ju mycket risker, mycket funderingar gick ju, säger Erik Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.