– Man måste komma överens om hur stort skadeståndet ska vara. Kan man inte komma överens måste man ta frågan till rätten för att avgöra frågan, säger Eva Lindell-Frantz, docent i civilrätt vid Lunds universitet. Foto: SVT/TT

Experten reder ut olika scenarier i PFAS-målet

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby Miljö och Teknik dömdes att betala skadestånd till PFAS-föreningens medlemmar. Men kommer parterna nu att mötas vid förhandlingsbordet eller väntar nya turer i hovrätten?

Civilrättsexperten Eva Lindell-Frantz reder ut begreppen.

Om Ronneby Miljö och Teknik inte väljer att överklaga domen kommer en förhandling mellan kommunen och PFAS-föreningen att inledas för att bestämma hur stort skadeståndet ska vara.

– Man måste komma överens om hur stort skadeståndet ska vara. Kan man inte komma överens måste man ta frågan till rätten för att avgöra frågan, säger Eva Lindell-Frantz, docent i civilrätt vid Lunds universitet.

Vattenskandalen i Kallinge

– Till skillnad från den process som har varit nu, där föreningen fört sina medlemmars talan kommer istället alla medlemmars skadeståndskrav prövas individuellt.

Kan påverka fler än bara medlemmarna

Om det kommunala bolaget skulle gå med på att skadestånd ska utbetalas kommer det förmodligen inte bara påverka medlemmarna i PFAS-föreningen. Utan troligtvis kommer alla som utsatts för det PFAS-förorenade vattnet att kunna utkräva skadestånd.

– Ja, de har ju utsatts för samma hälsorisk, så skulle de kräva att få skadestånd har jag svårt att se varför de inte skulle få det, säger Eva Lindell-Frantz.

Lång process kvar

Väljer Miljöteknik att överklaga tingsrättens dom stundar hovrättsförhandlingar och skulle även en hovrättsdom överklagas tror Eva Lindell-Fritz att ärendet kommer beviljas prövningstillstånd i Högsta domstolen.

– Det har aldrig tidigare prövats om det är en personskada att ha förhöjda värden i sitt blod utan att kunna uppvisa någon sjukdom. Det här är helt enkelt ett prejudikatfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet