Antalet anmälda brott har minskat i Ronneby kommun. Foto: Henrik Friberg/SVT

Det otrygga Ronneby – tryggare än på länge

Uppdaterad
Publicerad

Känslan av otrygghet ökar samtidigt som antalet anmälda brott minskar.

Paradoxalt nog är Ronneby tryggare än på flera år.

Antalet anmälda brott har minskat i Ronneby kommun. Det visar polisens statistik över anmälda brott. Efter en topp 2018 har brottskurvan pekat nedåt.

Men samtidigt som färre Ronnebybor utsätts för brott känner en ökad andel av medborgarna sig i dag mer oroliga för att utsättas för kriminalitet.

Upploppet i Ronneby

– Trygghet är den personliga uppfattningen. Känner du dig otrygg så är du otrygg – det kan man inte ta ifrån dig. Vi måste istället jobba med att förklara hur säkerheten ser ut, och den ligger rätt bra i Ronneby, säger Kenneth Mikaelsson (C), kommunalråd och ordförande i Brottsförebyggande rådet, Brå, i Ronneby.

Invånare undviker centrum

Bland de invånare i Ronneby vi möter tecknas en bild av en centrumkärna som nästan alla – ung som gammal – undviker efter mörkrets inbrott.

Men stadskärnan är tryggare än på flera år, menar kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M).

– Jag möter ofta människor som i normala fall inte är i centrum, men som tror att det är farligt där. Bland annat genom att den bilden målas upp i sociala medier, säger han.

”Satsa mer”

Även kommunpolis Katarina Johansson tror att en ökad närvaro i centrum kan motverka den upplevda otryggheten.

– Vi behöver satsa mer på ett levande centrum, där det finns olika mötesplatser som man kan träffas på, så att folk faktiskt är ute och rör sig, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppet i Ronneby

Mer i ämnet