Havsörnen finns längs nästan hela Sveriges kust, bland annat i Blekinge. Foto: Robert Ekholm/länsstyrelsen

Detta har hänt: Havsörnen – från utrotningshotad till räddad

Uppdaterad
Publicerad

Hård jakt i början av 1900-talet och dödliga miljögifter på 70-talet – två gånger har havsörnen varit nära utrotning. Men Sveriges största rovfågel återhämtade sig.

Trots att den nu finns utbredd längs nästan hela Sveriges kust är hoten mot arten dock fortfarande många.

Jakt och miljögifter har plågat havsörnen så svårt under historiens gång att den stora rovfågeln nästan utraderades från Sveriges yta. Men genom fridlysning, förbud mot PCB och DDT samt räddningsinsatser i form av uppfödning och fågelmatning blev situationen ljusare.

Miljögifter och tjuvjakt

Helt kan dock Sveriges största rovfågel inte andas ut. Människan har fortfarande svårt att samsas med havsörnen.

Skogsbruket lämnar för få träd av den storlek havsörnarna behöver till sina bon. Miljögifter, tjuvjakt och internationell handel med sällsynta djur är några av hoten som också finns kvar mot arten.

Se videon för att följa med på havsörnens resa från utrotningshotad till räddad och lär dig mer om hoten som fortfarande återstår.

Havsörn

Sveriges största rovfågel. Blir 70 till 90 centimeter lång med en vingbredd upp till 240 centimeter och väger fyra till sju kilo.

Är brun med ljust huvud, vit stjärt och gul kraftig näbb.

Bygger helst sitt bo högt uppe i ett stort träd.

Den är fridlyst sedan 1924 och det finns mellan 1 600 och 2 000 havsörnar i Sverige.

Hoten mot den består av miljögifter, till exempel kvicksilver, bly, PCB och DDT. Den hotas också av skogsbruket, trafik, friluftsliv och vindkraft samt av tjuvjakt och den illegala handeln med ägg, ungar och uppstoppade fåglar.

Källor: Nationalencyklopedin, Naturvårdsverket och Artfakta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.