De dömda djurägarna har tidigare drivit Blekinge exotiska värld. Foto: SVT

Dömda ägarna till Blekinge exotiska värld har nya djur hemma – trots djurförbud

Uppdaterad
Publicerad

Trots ägarnas djurförbud hittades mängder med sköldpaddor och afrikanska pygméigelkottar på en adress i Emmaboda kommun.

De tidigare ägarna till Blekinge exotiska värld är dömda för djurplågeri – har nu haft nya djur i sin bostad.

En mager pygméigelkott och en instängd 50 kilo afrikansk sporrsköldpadda i ett litet rum – var bland annat det länsstyrelsen i Kalmar såg när de besökte en adress i Emmaboda kommun.

Paret som bor på adressen har sedan tidigare djurförbud, som utfärdades 2022 och 2023 av Länsstyrelsen i Blekinge. 2023 dömdes de två männen bakom Blekinge Exotiska värld för djurplågeri vid Blekinge tingsrätt.

Länsstyrelsen i Kalmar hade fått in klagomål och kunde själva konstatera flera brister i djurhållningen. Det har bland annat handlat om smutsiga och små burar och för många djur på liten yta.

Männen har i sin bostad haft flera olika sorters sköldpaddor och andra reptiler, nio afrikanska pygméigelkottar och flera olika sorters spindlar.

Efter en djurskyddskontroll beslutade Länsstyrelsen att omhänderta samtliga djur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning av turerna kring Blekinge exotiska värld. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.