• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Efter olyckan kan det dröja månader innan motorvägsräcket är reparerat igen. Foto: SVT

Dröjer månader innan motorvägsbron är reparerad

Uppdaterad
Publicerad

Efter lastbilsolyckan på motorvägsbron i Karlshamn på tisdagen är trafiken begränsad till en fil västerut och hastigheten är sänkt till 50. Trafikverkets prognos är att det kan dröja månader innan ett nytt vägräcke är på plats.

Det var på tisdagskvällen som en lastbil körde av E22 från viadukten vid trafikplats Karlshamn norra och föll mellan 20 och 25 meter ner i Mieån. Chauffören, en man i 50-årsåldern, fördes med ambulans till Centralsjukhuset i Kristianstad med allvarliga skador.

Trafiken släpptes på igen under onsdagsmorgonen. Normalt sett är vägen dubbelfilig i västergående riktning över viadukten, men där saknas räcke efter olyckan, trafiken är begränsad till en fil och hastigheten sänkt till 50 kilometer i timmen.

– Vi behöver utreda och projektera vilka åtgärder som ska göras med att bygga nytt räcke. Det handlar om ett större arbete och rör sig inte om några veckor, utan snarare om några månader, säger Jimmie Östling, som är projektledare för vägunderhåll på Trafikverket.

Ska inte sådana räcken kunna förhindra fordon från att köra ner från bron?

– I grunden är tanken att de ska hålla kvar fordonen på vägen. Men de kan inte ta vilka vikter som helst och det handlar också om påkörningsvinklar, säger Jimmie Östling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.