Dykare söker efter vrak utanför Karlskrona på uppdrag av muséet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blekinge museum dyker efter skeppsvrak utanför Stumholmen i Karlskrona Foto: SVT

Dyker efter vrak utanför Karlskrona – oklart vilka skepp som verkligen ligger där

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleder Blekinge museum dykningar efter sex registrerade vraklämningar söder om Stumholmen i Karlskrona. Man hoppas reda ut oklarheter kring vilka skepp det faktiskt är som ligger utanför residensets kaj.

– Vi försöker ta reda på om de finns på riktigt eller om det bara är tomt, säger marinarkeolog Mikael Björk.

Blekinge museum inledde under måndagen dykningar utanför Stumholmen i Karlskrona. På uppdrag av länsstyrelsen i Blekinge är målet att fastställa vilka skeppsvrak som ligger på botten utanför kajen och dess exakta position.

– Vi går dit och bojar upp vraket. Vi fotograferar, mäter, filmar och sen sågar vi träprover för att se hur gammalt virket är och kanske var det har vuxit, säger Mikael Björk.

Tre spännande skepp

Bland de sex vraklämningarna är det särskilt tre som han tycker är av extra intresse.

– Skeppet Nya Riga exploderade här år 1717. 189 människor dog och många fönster gick itu. Ett fartyg hette Estland för att bli en kaj. Sen finns det ett tredje vrak som vi inte vet namnet på men som ligger här 15 meter utanför kajen.

Dykningarna väntas pågå till torsdag den 19 september.

Starta klippet för att se när dykarna inledde arbetet under måndagsförmiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.