Det var egentligen ingen av blåljuspersonalen som trodde att Edyta skulle överleva. När de hittar henne i sängen är hon medvetslös och har förlorat stora mängder blod. På barnsängen bredvid ligger den blodiga kofoten.
Fem år senare sitter hon och skrattar med sin bästa vän vid fikabordet.
– Jag har haft tur i oturen, kan man säga. Och väldigt bra hjälp, säger Edyta, och ler mot sin assistent och bästa vän Izabela Siatrak.
Se och hör mer om hur Edyta mår i dag i klippet ovan.
Två månader i koma
Det tog nära två månader efter attacken innan Edyta vaknade ur sin koma. Sedan dess har det varit en lång kamp tillbaka, något BLT först berättade om.
Mannen som utförde attacken dömdes till 16 års fängelse för försök till mord. I förhör berättade han att han inte mindes gärningen, men medgav att det måste varit han som utdelat slagen.
Polis vill se barnahus för vuxna
I juni förra året presenterade regeringen ett åtgärdsprogram med satsningar för förebygga och bekämpa bland annat mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Satsningen gäller mellan 2024–2026.
Men trots flera nya metoder krävs det mer för att få ner våldet i nära relation, menar Fredrik Liljeroos som är regional samordnare på polisen i syd. Han hade velat se ett barnahus för vuxna.
– Det är ett väldigt bra koncept där alla professioner: polis, sjukvård, socialtjänst, åklagare, samlas, säger han.
Hör mer om hans tankar i klippet nedan.
HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR STÖD
Brottsofferjouren är en organisation som arbetar med att ge stöd till brottsoffer, och de har också en stödlinje som är gratis att ringa till.
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon dit man kan ringa kostnadsfritt (även män). Linjen är bemannad dygnet runt och du kan vara anonym.
Webbplatsen Riksorganisationen för Kvinnojourer i Sverige
Unizon – Sveriges Kvinno- och tjejjourers Riksförbunds webbplats
Terrafem ger stöd till våldsutsatta kvinnor med utländsk härkomst. Organisationen har en jourtelefon som erbjuder stöd på mer än 70 språk.
Källa: Polisen.