Foto: Marte Christensen/Johan Nilsson/TT

Efter laxhärvan – huvudmän döms för smuggling

Uppdaterad
Publicerad

Härvan beskrevs av åklagare som en av landets största matskandaler genom tiderna. Nu döms de båda huvudmännen för smuggling och hovrätten ändrar därmed tingsrättens dom.

Det handlar om att numera nedlagda Blekingefiskarnas centralförening i Karlskrona misstänks ha köpt viltfångad Östersjölax från fiskare i Blekinge och sedan sålt den vidare till Frankrike under åren 2010 till 2012  – trots att den innehöll för höga halter av miljögifter.  

Enligt gällande lagstiftning får lax inte exporteras till andra EU-länder om gifthalten i fisken överstiger de nivåer som EU fastställt. 

Olika nationella regler

I Sverige är det tillåtet att sälja viltfångad Östersjölax trots att halterna av dioxiner och PCB i fisken överskrider EU:s gränsvärden, eftersom vi har kostrekommendationer om att inte äta dessa fiskar så ofta.    

Men i Frankrike dit Blekingefiskarnas centralförening misstänktes ha sålt dryga 100 ton lax, finns inga sådana rekommendationer.

De två åtalade friades 2016 i Blekinge tingsrätt och åklagare Ingvar Wennersten – som kallat härvan för en av landets ”största matskandaler genom tiderna” – yrkade på fängelsestraff för de två åtalade.  

I dag kom alltså beskedet att hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer en av männen för grov smuggling och smuggling och hans kollega för smuggling och medhjälp till grov smuggling. Domen blir dagsböter. Enligt domen ska också Blekingefiskarnas centralförening betala en företagsbot på 600 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.