Efter lönekaoset – revisorer riktar skarp kritik mot politiker

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det avslöjats flera allvarliga brister i Karlskrona kommuns lönehantering, menar nu två av kommunens nio revisorer att politiker i drift- och servicenämnden inte ska beviljas ansvarsfrihet i årets revisionsberättelse.

Det är tre politiker i drift-och servicenämnden som revisorerna inte vill ska beviljas ansvarsfrihet, ordförande Peter Johansson (S), vice ordförande Gunilla Ekelöf (L), eller 2:a vice ordförande Anna Ottosson (M).

Ekelöf hade tidigare i dag inte själv läst revisorernas slutsats.

Lönekaoset i Karlskrona kommun

– Det känns lite snopet och lite tråkigt men jag måste läsa motiveringen så kanske jag kan förstå det, säger hon.

Det är ganska allvarlig kritik.

– Man kan ju undra vad vi politiker är till för, om vi ska gå in i tjänstemannaärenden och styra  och om vi ska kontrollera våra tjänstemän. Det är aldrig roligt att bli uthängd så.

Står för rapporten

Förutom att föreslå att tre politiker i drift- och servicenämnden inte ska beviljas ansvarsfrihet skickar de två revisorerna en anmärkning till hela kommunstyrelsen, det skriver BLT.

En av revisorerna är Bo Löfgren (L), som inte vill lämna några ytterliga kommentarer kring rapporten.

– Jag lämnar inga kommentarer innan fullmäktige har fått ta del av handlingarna. Men jag står för vad som står i rapporten, säger Bo Löfgren till SVT Nyheter Blekinge.

Samtliga nio revisorer riktar kritik mot fyra nämnder kritik för bristande kontroll, styrning och ledning. Det handlar om drift- och servicenämnden, funktionsstödsnämnden, socialnämnden och kunskapsnämnden.

TV: Här förklarar SVTs reporter turerna kring löneslarvet

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare har berättat har anställda i kommunen felaktigt fått ut tiotusentals kronor i övertidsersättning och kunnat plocka ut dubbla löner.

All rapportering om lönekaoset i Karlskrona hittar du här

Ansvarsfrihet

I revisionsberättelsen redogör kommunens revisorer för sin granskning av kommunen och lämnar ett uttalade i ansvarsfrågan.

Revisorerna kan bevilja ansvarsfrihet, avstyrka ansvarsfrihet och rikta en anmärkning. Genom att rikta en anmärkning avstyrker revisorerna inte ansvarsfrihet, med det innebär att en kraftig kritik.

Det är sedan kommunfullmäktige som, med revisorernas utlåtande som grund, beslut i ansvarsfrågan.

Om en nämnd eller förtroendevalda inte beviljas ansvarsfrihet kan fullmäktige besluta att entlediga de inblandade.

Källa: SKL, Sveriges kommuner och landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lönekaoset i Karlskrona kommun

Mer i ämnet