Agrita Martinsone, rektor på Litorina folkhögskola i Karlskrona.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nedskärningarna för landets folkhögskolor är orättvist och slå mot samhället, menar Agrita Martinsone, rektor på Litorina folkhögskola i Karlskrona. Foto: Efter minskade anslag – Blekinges folkhögskolor lägger ner kurser

Efter minskade anslag – Blekinges folkhögskolor slopar kurser

Publicerad

På grund av minskade anslag tvingas flera av Blekinge folkhögskolor att stryka många kurser ur höstens program.

Både elev- och lärarantal påverkas.

– Situationen på folkhögskolorna är orimlig, säger Agrita Martinsone, rektor på Litorina folkhögskola i Karlskrona.

Statsanslagen till landets folkhögskolor minskade med 450 miljoner kronor förra året, motsvarande cirka 3 000 platser. Nedskärningar som har gett konsekvenser för Blekinge folkhögskolor.

På Litorina folkhögskola i Blekinge har man valt att stryka flera kurser ur höstens program, något som P4 Blekinge var först att rapportera om. Totalt handlar det om nio kurser, främst handlar det om högskoleförberedande kurser och kurser i grundläggande svenska. Dessutom har tre heltidstjänster för lärare dragits in.

– Vi tvingas stänga dörren för 200 elever, säger rektor Agrita Martinsone till SVT Nyheter Blekinge.

Krismöte med landshövdingen

På Valjevikens folkhögskola i Sölvesborg har man tvingats tacka nej till en tredjedel av undersköterskestudenterna. Tre heltidstjänster har sagts upp.

På Blekinge folkhögskola är det främst kurser riktade till äldre som påverkas, där seniorkurserna går från terminkurser till enstaka dagar. Även på Jämshögs folkhögskola har man tidigare varit tvungen att avsluta utbildningar.

Under tisdagen möter rektorerna på Blekinges folkhögskolor landshövding Ulrica Messing för att diskutera skolornas framtid.

 – Vi ska berätta om läget på länets folkhögskolor, vilken påverkan och konsekvenser som nedskärningarna får.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.