Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katastrofhjälp fåglar och vilt har fått i uppdrag att rädda så många fåglar som möjligt i det oljedrabbade området. Foto: Karin Karltun/SVT

Efter oljekatastrofen – de kämpar för att rädda fåglarna

Uppdaterad
Publicerad

Uppskattningsvis en femtedel av fågellivet i Pukaviksbukten har drabbats av oljeutsläppet från Marco Polo. Föreningen Katastrofhjälp fåglar och vilt har fått i uppdrag att rädda så många de kan.

Tre dagar efter fartygsolyckan och oljeutsläppet är Bengt-Arne Nilsson och dottern Frida Nilsson från föreningen Katastrofhjälp fåglar och vilt på plats återigen. Deras uppdrag är att fånga in, rehabilitera och tvätta så många fåglar de bara kan, i det oljedrabbade området.

– Det är fint att kunna hjälpa till, men hemskt att se fåglarna, säger Frida Nilsson.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Enligt Miljöförbundet Blekinge Väst finns ungefär 1000 fåglar i området, varav en femtedel är synligt skadade. Därtill är det migrationsperiod, vilket innebär att fåglarna förflyttar sig.

I dagarna kommer Europas största fågeltvättstation att byggas upp på Listerlandet, där de infångade fåglarna ska kunna saneras.

Se när SVT får följa med på räddningsinsats i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet