en dömde amfetamintillverkaren i ett kök där rostfria apparater syns i bakgunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ett tillagningskök i en källare strax utanför centrala Karlskrona skapade Tobias Landehag 2017 en av landets största knarkfabriker. ”Som ensam drogentreprenör var jag definitivt en av de största i Sverige. Jag har aldrig arbetat åt någon organisation utan alltid velat sköta allt själv.” Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Efter sex år: Här återvänder Tobias Landehag till knarkköket: ”En amfetamintillverkares dröm”

Uppdaterad
Publicerad

I cateringköket i Karlskrona framställde Tobias Landehag, 54, hundratals kilo amfetamin.

Efter sex år i fängelse är han tillbaka på brottsplatsen.

I drygt ett år fungerande tillagningsköket i källaren på Tyska Bryggaregården i Karlskronas som produktionslokal för Landehags då omfattande amfetamintillverkning.

I maj 2018 avslöjades verksamheten. Hela köket spärrades av och undersöktes i detalj – och 13 personer åtalades senare i den jättelika narkotikahärvan.

Amfetaminfabriken i Karlskrona

”Stora blanka ytor och köksmaskiner”

När SVT Nyheter Blekinge träffar Tobias Landehag, som är på väg att slussas ut från sitt fängelsestraff, visar han runt i de utrymmen han själv beskriver som mycket ändamålsenliga för just storskalig amfetaminproduktion.

– Vid tidpunkten hade jag ett antal mindre lokaler igång, där jag inte var riktigt nöjd. Så när jag blev visad den här föll den mig i smaken. Stora blanka ytor och köksmaskiner. En amfetamintillverkares dröm, säger han.

Stora partier amfetamin, tillverkat i cateringköket i Karlskrona, transporterades genom Sverige i den här falskregistrerade ambulansen: den så kallade ”knarkulansen”. Foto: Privat

Idén fick han efter att ha sett den amerikanska tv-serien ”Breaking Bad”.

– Jag var utblottad och hade för fjärde gången i mitt liv blivit av med allt jag ägde. Så jag såg serien och tänkte att det där kan jag också göra. Och ska göra. Och jag gjorde det.

”Människor kommit till skada”

Samtidigt säger sig Tobias Landehag i dag vara djupt ångerfull för de mänskliga konsekvenser hans omfattande verksamhet fört med sig.

– Det är klart att människor kommit till skada till följd av mina brottsliga gärningar. Det är det som känns svårast. Och jag förtjänade verkligen mitt straff, men nu har jag snart avtjänat det.

En person sitter på en stol i en dämpad miljö, delvis skymd av en stor affisch där ”Polisen” är skrivet. Bakgrunden innehåller mjuka, neutrala färger och tygväggar. I vänstra hörnet visas röd text med siffrorna ”3 2 1”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen ser flera faktorer till att fler tillverkar amfetamin i landet. Hör Stewe Alm lista vilka. Foto: SVT/Oscar Fries
Tobias Landehag framställer amfetamin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så sprängde polisen knarkfabriken i Tyska Bryggaregårdens källare i Karlskrona. Här ser du en sammanfattning av den stora knarkhärvan. Foto: Polisens förundersökning
Skådespelarna Bryan Cranston (Walter White) och Aaron Paul (Jesse Pinkman) från tv-serien Breaking Bad. Foto: AP Photo/Matt Sayles

BREAKING BAD: TV-SERIEN SOM INSPIRERAT SVENSKA KNARKPRODUCENTER

  • Skapare: Vince Gilligan
  • Huvudroller: Bryan Cranston (Walter White) och Aaron Paul (Jesse Pinkman)
  • Premiär: 20 januari 2008
  • Antal säsonger: 5
  • Handling: Serien följer Walter White, en gymnasielärare i kemi som börjar producera och sälja metamfetamin efter att ha fått en cancerdiagnos, för att säkra sin familjs ekonomiska framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Amfetaminfabriken i Karlskrona

Mer i ämnet